Česi majú najradšej Slovákov

Napriek tomu, že od rozpadu Československa uplynulo už 13 rokov, alebo možno práve preto, sú pre Čechov najsympatickejším národom na svete Slováci. "Nezaprieme spoločnú históriu," povedala pre český denník Mladá fronta Dnes analytička Jana Hamanová o náklonnosti k Slovensku.

"Napriek všetkému negatívnemu, čo sa hovorilo, sme si na seba zvykli," pripomína Hamanová. Rolu podľa nej hrá aj to, že Česi Slovákom rozumejú jazykovo i kultúrne.

Toto však nebude trvať večne, a čísla z prieskumov to dokazujú - popularita Slovenska klesá u mladých ľudí, ktorí začali vnímať svet až po konci spoločného štátu. Naopak u nich silnie sympatia k Amerike, ktorá zase toľko neberie staršiu generáciu.

"Mladí ľudia nemajú dôvod cítiť náklonnosť ku krajine, ktorú takmer nepoznajú. Viac sa uchyľujú ku svojim vzorom, ako sú USA alebo Veľká Británia, pretože sú ovplyvnení ich kultúrou," vysvetľuje Hamanová. Za najsympatickejšiu krajinu považuje Slovensko podľa výsledkov prieskumu Mladej fronty Dnes 11 percent Čechov. Na druhom a treťom mieste sa zhodne s ôsmimi percentami umiestnili Američania a Švajčiari. Práve Amerika je však pre bezpečnosť Čechov hneď po Iraku druhou najväčšou hrozbou.

TASR

obsah | publicistika