Proč mají Češi pověst překupníků vzácných zvířat?

Novozélandský soud dnes znovu odročil jednání s dvěma Čechy, kteří jsou obviněni z krádeže a pašování ohrožených druhů orchidejí. O odklad požádala obhájkyně obou Čechů, která stále studuje soudní spis.

Jak řekl rozhlasové stanici Radiožurnál Karel Šrol z českého konzulátu v australském Sydney, jednání se uskuteční za týden 5. února.

Obvinění jsou děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Číhalík a bývalý pracovník České inspekce životního prostředí Jindřich Šmiták z Brna. Novozélandské úřady je obvinily z obchodu s ohroženými druhy, za což jim hrozí až tříleté vězení nebo vysoká pokuta, případně obojí dohromady.

Číhalík Radiožurnálu řekl, že si od odročení slibují zmírnění obvinění. Expertizy podle něj už potvrdily, že v herbáři neměli žádné ohrožené druhy. "Z mých zhruba 200 položek rostlin, které bez problémů lze sbírat a bez problémů lze je vyvézt, tam mám 15 položek orchidejí v suché formě, to znamená v herbářových položkách v té nadzemní části orchodejovitých rostlin, na které jsem měl mít povolení a neměl, takže to je z mého pohledu ono provinění," řekl.

Nemají pasy, jsou na svobodě

Oba Češi, kteří jsou na svobodě, museli odevzdat pasy. Vinu ale popírají. Byli zadrženi 18. ledna na letišti v Aucklandu. Proces se měl konat už před týdnem, ale také tehdy obhájkyně požádala o odklad.

The Dominion Post napsal, že dvojice byla dnes opět propuštěna na kauci. Před soud v Manukau na Novém Zélandu musí předstoupit znovu za týden, kdy se již bude muset oficiálně vyjádřit k obvinění - jestli ho popírá nebo se přiznává.

Nejvyšší trest, který se stanovuje za porušení zákonů o ochraně ohrožených druhů, jsou tři roky vězení nebo 50.000 novozélandských dolarů (téměř 900.000 Kč) pokuty anebo obojí najednou. List připomíná, že Šmiták také čelí tříbodovému obvinění - souvisí s odnášením rostlin z národních parků Fiordland, Mount Aspiring a Nelson Lakes bez povolení. Za tato obvinění hrozí maximálně tři měsíce vězení anebo 2500 dolarů nebo opět obojí.

Nejčastěji se pašují želvy, papoušci, plazi a vzácné rostliny

* březen 1993 - Český pašerák převážel přes hraniční přechod Cínovec 24 živých papoušků v hodnotě 300 tisíc marek.

* říjen 1995 - Dva vzácné papoušky kakadu palmové v hodnotě okolo milionu korun chtěla z Thajska přes ruzyňské letiště propašovat česká firma. Místo vzácných ptáků deklarovala v příslušných dokumentech kuřata.

* květen 1996 - Celníci zadrželi na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem dva Čechy, kteří pašovali zvířata z Peru. V jejich zavazadlech bylo celkem 137 živočichů: želvy, leguáni, hadi, kajmani a opice.

* prosinec 1996 - Deset Čechů strávilo několik dnů v mexickém vězení poté, co u nich celníci našli 300 vzácných kaktusů a 5000 semen rostlin, které jsou na seznamu ohrožených druhů. Po zaplacení pokuty 15 tisíc pesos (asi 36 tisíc korun) byli vyhoštěni.

* březen 1998 - Pět mláďat pralesního krokodýla, párek opiček tamarýnů, čtyři mladé hroznýše, vzácné orchideje a hadí kůži se z Ekvádoru do Česka pokusilo propašovat šest cestovatelů. Byli odhaleni na letišti v Ruzyni.

* leden 1999 - Na letišti v Ruzyni byl zadržen Čech převážející ilegálně 21 želv z Alžíru.

* květen 1999 - Na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti objevili celníci v autobusu vezoucím turisty z Maroka sukulentní rostliny, želvy a chameleony za 250 tisíc korun. Většina zvířat byla znehybněna lepicí páskou.

* září 1999 - Na letišti v Ruzyni byl dopaden pašerák, který v kufru převážel čtyřicet vzácných želv z Madagaskaru.

* březen 2000 - Na česko-slovenské hranici celníci zabavili čtrnáct pašovaných papoušků. Byli ukryti například v krabičce od brýlí, nebo nacpaní v dámských punčochách.

* duben 2000 - Celníci na hranicích s Polskem zabavili šest exotických ptáků a preparovanou hlavu aligátora severoamerického.

* září 2000 - Na pařížském letišti Roissy chytili celníci českého občana, který pašoval z Buenos Aires do Prahy 157 exemplářů vzácných želv. Želvy byly zabalené ve vatě a uložené v osmi plastikových kontejnerech.

* září 2001 - Na vídeňském letišti Schwechat byli chyceni Čech a Slovák, kteří pašovali 7 želv, 40 chameleonů a kudlanku nábožnou.

* březen 2002 - Polští celníci zadrželi českého občana, který se pod zadním sedadlem a v prostoru pro rezervní kolo svého auta pokusil do Polska propašovat 150 křečků a 100 myší.

* srpen 2002 - Rakouští celníci zadrželi 45letého Čecha při převozu 157 vzácných ptáků z Nizozemska do Jugoslávie. V autě měl mimo jiné napěchováno 93 pštrosích kuřat, 16 mezinárodně chráněných papoušků a 6 ptáků emu.

* březen 2003 - Při příjezdu do Wellingtonu na Novém Zélandu zadržen 35letý Čech. Policie ho obvinila z ilegálního převozu sedmi malých chameleonů. Soud mu za to vyměřil pokutu v přepočtu 330 tisíc korun.

* prosinec 2003 - Soud v Sydney poslal na tři měsíce do vězení 25letého českého občana, který se pokusil ze země nelegálně vyvézt divoce žijící plazy.

* leden 2004 - Celníci v Ruzyni odhalili muže, který pašoval z Indonésie 22 varanů, 19 krajt a 74 želv.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika