Ako obstálo Slovensko počas roka 2004?

január

8. januára
- Členovia koordinačného výboru Slobodného fóra podali žiadosť o registráciu politickej strany na Ministerstve vnútra SR.
- Predseda parlamentu Pavol Hrušovský vyhlásil druhé priame prezidentské voľby na sobotu 3. apríla 2004.
16. januára
- Podpredsedníčka NR SR Zuzana Martináková sa vzdala svojej funkcie.
19. januára
- V Mníchove zatkli bývalého veliteľa špeciálnych protipartizánskych jednotiek Ladislava Nižňanského, ktorý mal byť zodpovedný za vyvraždenie najmenej 146 slovenských civilistov.
- Poslanci sa zaoberali zákonom o starobnom dôchodkovom poistení, pričom prelomili prezidentovo veto.
26. januára
- Prezident Rudolf Schuster vymenoval Dobroslava Trnku do funkcie generálneho prokurátora na päťročné funkčné obdobie.
28. januára
- Vláda schválila nomináciu bývalého hlavného vyjednávača Slovenska s EÚ Jána Figeľa na post eurokomisára.
29. januára
- Premiér Mikuláš Dzurinda uviedol do funkcie nového riaditeľa NBÚ Aurela Ugora.
- KSS údajne figurovala na zozname subjektov, ktoré mali od bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna získať ropu za podporu. Komunisti to vylúčili.
30. januára
- Úradujúci prezident SR Schuster sa rozhodol uchádzať o post hlavy štátu.

február

4. februára
- Prezident vyhlásil na základe petičnej akcie referendum o skrátení 3. volebného obdobia NR SR, ktoré iniciovala KOZ SR s podporou opozičných strán.
5. februára
- Predseda NR SR Pavol Hrušovský podpísal zaregistrovanie posledných štyroch kandidátov na post prezidenta republiky. Podmienky kandidatúry splnili 12 uchádzači.
18. februára
- Približne 80 Rómov vyrabovalo predajňu Billa v Levoči. Spôsobili státisícové škody.
20.-24. februára
- Rómovia vyrabovali potraviny v Čiernej nad Tisou, Drahňove a Trhovišti. Na východ krajiny odišlo 2097 policajtov a vojakov.

marec

4. marca
- NR SR neschválila návrh novely Ústavy SR, ktorá mala upraviť vzťah vlády a parlamentu pri prijímaní legislatívy EÚ a zaručiť aj nezlučiteľnosť funkcie poslanca národného parlamentu s funkciou člena EP.
- Senát Krajského súdu v Nitre po vyše troch mesiacoch prepustil z väzby poslanca NR SR Gabriela K. a bývalého vysokého úradníka Banskobystrického samosprávneho kraja Milana M.
- Vláda SR schválila návrhy investičných zmlúv s juhokórejskou automobilkou Kia Motors a jej subdodávateľom HyundaiMobis
9. marca
- ĽS-HZDS podala návrh na odvolanie ministra financií Ivana Mikloša.
11. marca
- Zástupcu primátora Košíc Eugena Č. obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii z brania úplatku vo výške jeden milión korún.
- Parlament zbavil poslaneckej imunity a vydal na trestné stíhanie dvoch svojich kolegov, poslanca ĽS-HZDS Milana R. a nezávislého poslanca Igora P.
17. marca
- NR SR nepodporila návrh ĽS-HZDS na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi financií Ivanovi Miklošovi.
18. marca
- V Bratislave podpísal premiér Mikuláš Dzurinda a prezident spoločnosti Hyundai/Kia Automotive Group Chung Mong Koo Memorandum o porozumení, ktoré malo zabezpečiť realizáciu podpísaných investičných zmlúv Slovenska
17.-19. marca
- Bratislava sa stala dejiskom medzinárodnej konferencie najvyšších predstaviteľov vlád, akademických kruhov a občianskej spoločnosti s názvom Rozšírená Európa: Nová agenda.
28. marca
- Občania Tepličky nad Váhom začali zbierať podpisy na petíciu za zvýšenie výkupnej ceny pozemkov na výstavbu automobilky Hyundai/Kia. V petícii vyjadrili súhlas s realizáciou výstavby, nesúhlasili však s výškou náhrady 95 Sk za štvorcový meter.

apríl

2. apríla
- V Bruseli sa uskutočnilo slávnostné privítanie nových členov NATO. Vztýčením slovenskej vlajky za zvukov štátnej hymny a vysvietením znaku NATO za pochodu čestných jednotiek vyvrcholili v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí oslavy vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie.
3. apríla
- Vo voľbách prezidenta nezvíťazil v prvom kole žiaden z jedenástich kandidátov, pretože nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených voličov. Do druhého kola postúpil predseda opozičnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a líder opozičného HZD Ivan Gašparovič. Mečiar získal v prvom kole 32,73 % a Gašparovič 22,28 %. Vtedajší prezident Rudolf Schuster neuspel, keď získal 7,42 %.
- Referendum o skrátení III. volebného obdobia NR SR bolo neplatné, pretože sa na ňom nezúčastnil dostatočný počet voličov. K urnám ich pristúpilo 35,4 % (potrebných bolo 50 %). 13. apríla
Po takmer trojjročnej prestávke pokračovali na vládnej úrovni v Bratislave spoločné rokovania Slovenska a Maďarska o realizácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu z roku 1997 o otázke dostavby spoločného vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros.
14. apríla
- Slovenský kandidát na eurokomisára Ján Figeľ vykonal pohovor s poslancami v EP.
17. apríla
- V priamych voľbách prezidenta SR zvíťazil Ivan Gašparovič. V druhom kole získal 1 079 592 hlasov, čo predstavovalo 59,91 percenta. Jeho protikandidáta Vladimíra Mečiara podporilo 722 368 voličov, predstavujúcich 40,09 percenta.
21. apríla
- Najvyšší súd SR zamietol oba návrhy podané skupinou národniarov okolo Jána Slotu. Svojím verdiktom potvrdil rozhodnutie ÚVK, ktorá nezaradila údajnú Slotovú trojkoalíciu na eurovoľby.
30. apríla
- Oslavy vstupu Slovenska do EÚ začali v Bratislave a ostatných slovenských mestách. Modré vlajky s 12 hviezdičkami začali viať na štátnych inštitúciách.

máj

1. mája
- SR vstúpila do EÚ. Predseda vlády Mikuláš Dzurinda a minister zahraničných vecí Eduard Kukan sa v Írsku zúčastnili na oslavách doposiaľ najväčšieho rozšírenia únie.
6. mája
- Petičné výbory občanov nespokojných s výkupnou cenou pozemkov pre automobilku Kia vyzvali všetkých vlastníkov, aby nepodpisovali kúpno-predajné zmluvy.
7. mája
- Do hodnosti generála Ozbrojených síl SR in memoriam prezident SR Rudolf Schuster vymenoval Milana Rastislava Štefánika. Spolu s ním prezident vymenoval do hodnosti brigádneho generála účastníkov protifašistického odboja z čias druhej svetovej vojny - kapitána Jána Nálepku in memoriam a plukovníka vo výslužbe Ivana Institorisa.
13. mája
- Dva dokumenty, na základe ktorých sa začalo vyučovať od školského roku 2004/2005 náboženstvo aj na prvom stupni základných škôl, podpísali v Prezidentskom paláci zástupcovia štátu a cirkví. Zmluvy schválil parlament už 20. januára.
14. mája
- Parlament schválil novelu Ústavy SR, ktorá zabezpečuje nezlučiteľnosť funkcie člena europarlamentu s funkciou poslanca NR SR.
17. mája
- Slobodné fórum v tom čase nechcelo bližšie spolupracovať s vládnou koalíciou na základe písomnej dohody. Povedal to premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, ktorý však mal o takúto formu kooperácie záujem a na vzájomnom rokovaní ponúkol slobodným možnosť pristúpenia k vládnej štvorke formou dodatku ku koaličnej zmluve.
20. mája
- Tzv. antidiskriminačný zákon definitívne schválili poslanci NR SR. Priklonili sa k verzii, na základe ktorej sa zakazujú všetky formy diskriminácie vrátane sexuálnej.
26. mája
- NR SR schválila návrh ústavného zákona o konflikte záujmov, ktorý má zamedziť zneužívanie funkcií verejnými činiteľmi.
28. mája-1. júna
- V bratislavskej Redute sa uskutočnilo jarné zasadanie Parlamentného zhromaždenia NATO. Prestížne podujatie si vyžiadalo mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia.

jún

1. júna
- Predseda EP Pat Cox počas svojej návštevy Bratislavy apeloval na obyvateľov SR, aby neignorovali blížiace sa voľby do EP.
8. júna
- V Iraku pri odmínovacích prácach zahynuli traja slovenskí vojaci. Výbuch sa odohral neďaleko mesta as-Suwaríja v provincii Wasit. Smrť zapríčinil zásah mínometným granátom. Pri následnej explózii poľského auta naloženého muníciou zahynul rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň.
- Rotný Miroslav Hruška utrpel smrteľné zranenia na mierovej misii UNICYP na Cypre.
13. júna
- SDKÚ, ĽS-HZDS, Smer, KDH a SMK získali vo voľbách poslanecké mandáty prostredníctvom ktorých zastupujú SR v EP. SDKÚ získala 17,09 percenta hlasov, ĽS-HZDS 17,04 percenta, Smer 16,89 percenta, KDH 16,19 percenta a SMK 13,24 percenta. SR v EP zastupuje 14 poslancov: Milan Gaľa, Zita Pleštinská, Peter Šťastný (všetci SDKÚ), Peter Baco, Irena Belohorská, Sergej Kozlík (všetci ĽS-HZDS), Monika Beňová, Miloš Koterec, Vladimír Maňka (všetci Smer), Ján Hudacký, Miroslav Mikolášik, Anna Záborská (všetci KDH), Edit Bauerová a Árpád Duka-Zólyomi (obaja SMK).
15. júna
- Prezident SR Rudolf Schuster ukončil svoje pôsobenie vo funkcii hlavy štátu.
- Ivan Gašparovič sa zložením sľubu ujal výkonu funkcie prezidenta SR. Sľub zložil do rúk predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka počas slávnostného zasadnutia NR SR.
18. júna
- Prezident SR Ivan Gašparovič udelil pri príležitosti svojho zvolenia do funkcie amnestiu. Týkala sa predovšetkým trestných činov spáchaných z nedbanlivosti. Prezident odpustil nepodmienečné tresty odňatia slobody do jedného roku.
24. júna
- Trestným oznámením Aliancie fair-play o údajnom nezákonnom financovaní SDKÚ sa začal zaoberať policajný vyšetrovateľ. Podnet k tomuto obvineniu vychádzal z uverejnených správ v médiách.

júl

8. júla
- Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa začalo hlavné pojednávanie s poslancom NR SR Gabrielom K. a riaditeľom Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milanom M., obžalovanými z trestného činu brania úplatku a inej nenáležitej výhody.
12. júla
- Polícia ukončila vyšetrovanie Jozefa M., Patrika P. a Dávida B., ktorých obvinili z organizácie zločineckej skupiny so zámerom vytunelovať nebankové subjekty Horizont Slovakia a BMG Invest.
14. júla
- Vláda sa rozhodla zverejniť investičné zmluvy s automobilkami PSA Peugeot-Citro¨en a Hyundai/Kia v plnom rozsahu iba s výnimkou častí, ktoré obsahujú obchodné tajomstvo.
- Šéf parlamentu Pavol Hrušovský konštatoval, že prezident Ivan Gašparovič zložil sľub prezidenta počas slávnostnej inaugurácie v súlade s ústavou a nie je dôvod ho spochybňovať. Vyjadril sa tak na margo vyhlásenia lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý spochybnil Gašparovičov mandát.
22. júla
- Spoločnosti Žilina Invest sa podarilo vykúpiť asi 70 percent pozemkov zo 160-hektárovej výmery pre spoločnosť Kia Motors a asi 80 zo 60-hektárovej výmery pre Hyundai Mobis.
23. júla
- Juhokórejský Hyundai/Kia dosiahol, že slovenská vláda pred verejnosťou znova utajila investičnú zmluvu o novej automobilke pri Žiline.
27. júla
- SDKÚ priznala, že ponúkla nezávislým poslancom návrh dohody o spolupráci. Člen prezídia SDKÚ a poslanec Peter Miššík však odmietol komentovať jej obsah, rovnako aj to, ktorým poslancom tento návrh SDKÚ zaslala. 27. júla-2. augusta
- Dve obete si vyžiadali veľké povodne, ktoré zasiahli takmer celé východné Slovensko. Jeden z dvoch mužov z obce Svinia v okrese Košice zahynul pri pokuse prebrodiť tamojší rozvodnený potok. Zomrel aj deväťročný chlapec, ktorého našli až o niekoľko dní po ústupe vody. Komplikovaná situácia bola v obci Markovce v Michalovskom okrese, kde 31. júla pretrhla záplavová vlna hrádzu rieky Ondava, pričom niekoľko stoviek občanov museli evakuovať. Celkovo si povodne v Košickom a Prešovskom VÚC vyžiadali škody za 1 až 2 miliardy Sk.

august

1. augusta
- Ministri vládneho kabinetu začali byť pri rokovaniach v Bruseli viazaní stanoviskami NR SR. Do platnosti vstúpil ústavný zákon o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach EÚ.
4. augusta
- Krajská prokuratúra v Košiciach rozhodla o prepustení veľkopodnikateľa Jozefa M. z vyšetrovacej väzby. 13.-29. augusta
- Výprava slovenských športovcov získala na OH v Aténach 6 cenných kovov (2-2-2) a patrilo jej 29. miesto. Išlo o najúspešnejšie vystúpenie na OH v histórii samostatnej SR. O najcennejšie kovy sa postarali vodní slalomári bratia Peter a Pavol Hochschornerovci a Elena Kaliská, striebro vybojoval ďalší slalomár Michal Martikán a džudista Jozef Krnáč. Bronz získal strelec Jozef Gönci a štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Bača.
23. augusta
- S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Bývalý veľkopodnikateľ Jozef M., Patrik P. a Dávid B. boli obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu.
24. augusta
- Sedem nových poslancov nastúpilo do NR SR a za prítomnosti predsedu vlády Mikuláša Dzurindu zložilo poslanecký sľub. Miesta v NR SR sa uvoľnili po tom, čo siedmi poslanci (Irena Belohorská, Monika Beňová, Edit Bauerová, Milan Gaľa, Sergej Kozlík, Anna Záborská a Árpád Duka-Zolyómi) prešli voľbami do EP a v júli sa stali jeho členmi. Na ich miesta zasadli: Katarína Tóthová a Ján Cuper (ĽS-HZDS), Jaroslav Ivančo (SDKÚ), Peter Oremus (Smer), Ján Bielik (KDH), György Juhász a József Kvarda (SMK).
27.-29. augusta
- V Banskej Bystrici sa uskutočnili ústredné oslavy 60. výročia SNP.
31. augusta
- Poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR nesúhlasili s návrhom SMK, aby mohli poslanci na rokovaniach parlamentu používať maďarský jazyk.

september

9. septembra
- Na Krajinskom súde v Mníchove sa začal proces s bývalým veliteľom špeciálnej protipartizánskej jednotky Edelweiss Ladislavom Nižňanským. Počas prvého dňa procesu, ktorý je rozložený na 15 termínov pojednávaní, reagoval 86-ročný Nižňanský na obvinenia zo zodpovednosti zo 164 vrážd, ktorých sa mal dopustiť počas masakrov na civilné obyvateľstvo v slovenských dedinách Ostrý Grúň a Kľak počas druhej svetovej vojny.
10. septembra
- Kórejská automobilka Kia/Hyundai sa rozhodla pokračovať vo výstavbe svojho závodu na Slovensku, pričom akceptovala dovtedajšie omeškania termínov a neuplatnila voči Slovensku žiadne sankcie.
19. septembra
- Súlodie s hlavnou konštrukciou Mosta Košická v Bratislave začalo z ľavého brehu plávať po Dunaji. Otáčanie sa začalo o 7.30 Súlodie dopravilo oceľový oblúk Mosta Košická o 16.45 hodine k pilieru v koryte pri pravom brehu Dunaja. Oceľový oblúk týmto aktom preklenul Dunaj.
21. septembra
- Bývalý poslanec SNR a NR SR a prvý veľvyslanec SR vo Vatikáne J.E. Anton Neuwirth zomrel vo veku 84 rokov. 21.-22. septembra
- NR SR schválila všetky zákony z dielne ministra Rudolfa Zajaca súvisiace s reformou zdravotníctva - zákon o zdravotnom poistení, zákon o zdravotných poisťovniach, zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, zákon o zdravotnej starostlivosti, zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákon o záchrannej zdravotnej službe.
21.-24. septembra
- Prezident SR Ivan Gašparovič bol na pracovnej návšteve v Spojených štátoch amerických, v rámci ktorej sa zúčastnil na 59. Valnom zhromaždení OSN v jej sídle v New Yorku. Prezidenta Gašparoviča a ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana prijal aj generálny tajomník OSN Kofi Annan.
28. septembra
- Výbor EP pre kultúru a vzdelávanie jednomyseľne odporučil slovenského kandidáta Jána Figeľa za člena budúcej EK zodpovedného za oblasť kultúry, vzdelávania, odbornej prípravy a mnohojazyčnosti.
- Veľvyslancom Stálej misie SR pri EÚ sa stal Maroš Šefčovič.

október

6. októbra
- Vláda SR akceptovala odporúčanie ministra hospodárstva Pavla Ruska a dala súhlas na začatie rokovaní o privatizácii Slovenských elektrární s talianskou spoločnosťou Enel.
14.-15. októbra
- V blízkosti Žiliny sa začala výstavba automobilky Kia/Hyundai.
19. októbra
- Polícia objasnila obidva prípady úniku dráždivého plynu na petržalskej pošte a v Poštovej banke v Bratislave, kde došlo k zamoreniu fosgénom a chlórpikrínom. Incidenty mal mať na svedomí 26-ročný bývalý narkoman.
20. októbra
- Premiér Mikuláš Dzurinda a líder Smeru Robert Fico našli spoločnú reč v otázke ratifikácie prvej ústavnej zmluvy EÚ a postoja Slovenska k začatiu rokovaní o vstupe Turecka do EÚ.
21. októbra
- NR SR prelomila prezidentské veto a opätovne schválila šesticu zákonov súvisiacich s reformou zdravotníctva. 22. októbra
- Prezident SR Ivan Gašparovič sa ohradil voči výrokom ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, podľa ktorého hlava štátu "prepískla" situáciu pri vetovaní zákonov. Lehota na vrátenie zdravotníckych zákonov nebola podľa Gašparoviča porušená.
23. októbra
- Zlúčenie so stranou Smer odsúhlasili delegáti SDSS na 10. mimoriadnom zjazde. Podľa dohody bude od začiatku budúceho roka pôsobiť na Slovensku integrovaná politická strana Smer-Sociálna demokracia.
- Prvý podpredseda SF a poslanec NR SR Ivan Šimko oznámil vystúpenie zo strany. V parlamente chce naďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec.
28. októbra
- Opozičné strany ĽS-HZDS, Smer a KSS chcú v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov vytvoriť v Nitrianskom a Trnavskom samosprávnom kraji "slovenské koalície".
29. októbra
- Najvyšší predstavitelia 25 členských krajín EÚ v Ríme slávnostne podpísali text historicky prvej európskej ústavnej zmluvy.
- NR SR nesúhlasila, aby poslanci spojili hlasovanie o nespokojnosti s interpeláciou ministra školstva Martina Fronca s hlasovaním o dôvere ministrovi.

november

3. novembra
- Košického viceprimátora Eugena Č. po ôsmich mesiacoch prepustili z vyšetrovacej väzby a stíhajú ho na slobode. 6. novembra
- Delegáti Krajskej konferencie SDĽ v Bratislave odsúhlasili doterajší postup Republikového výboru pri rokovaní o integrácii so stranou Smer.
8. novembra
- Bývalý námestník SIS Jaroslav Svěchota zomrel. Všetky trestné stíhania voči nemu zastavili.
9. novembra
- Starostu Rače a funkcionára KDH Pavla B. obžalovali v kauze päťmiliónového úplatku.
19.-20. novembra
- Ekologická katastrofa zasiahla lesný porast vo Vysokých Tatrách, na Horehroní a Orave. Počas víchrice zahynuli dvaja ľudia. Na obnovu Tatier sa založili viaceré zbierky.
22. novembra
- Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal do NR SR žiadosť o vydanie súhlasu s trestným stíhaním poslankyne za SDKÚ Libuše M. v kauze zločineckej skupiny, ktorá sa zaoberala nelegálnym obchodovaním s pohonnými látkami.
23. novembra
- Poslankyňa Libuša M. sama požiadala NR SR, aby ju zbavila poslaneckej imunity.
23.-24. novembra
- Slovenku Miriam Jevíkovú, ktorá bola od júna na Severnom Kaukaze v zajatí únoscov, vyslobodili a dopravili domov.
- Na koordináciu aktivít pri obnove oblastí postihnutých ničivou víchricou vznikol vládny výbor pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier. Rozhodla o tom vláda, Dzurinda mu bude predsedať.
25. novembra
- Predseda NKÚ Jozef Stahl požiadal všetkých poslancov, aby nezaradili voľby vedenia NKÚ do programu nadchádzajúcej schôdze.
29. novembra
- Zmluvu o dokončení novostavby SND v podobe národného kultúrneho a kongresového centra sa rozhodlo uzatvoriť Ministerstvo hospodárstva SR s americkou spoločnosťou Truthheim Invest LLC, ktorá investuje do dostavby 20 až 25 miliónov eur.
30. novembra
- Slovensko sa stalo spoločným kandidátom východoeurópskej skupiny krajín na post nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na roky 2006 až 2007.

december

2. decembra
- Koalícia sa definitívne dohodla, ako vyrieši 1,4-miliardovú sekeru v budúcoročnom štátnom rozpočte. Tú spôsobí vznik environmentálneho fondu od januára budúceho roka.
- Odvolací senát Najvyššieho súdu SR zastavil konanie v spore medzi Viliamom Oberhauserom a SNS. Znamenalo to, že v SNS platí právny stav spred začiatku konania. Na základe rozhodnutia NS sa Ján Slota označil za predsedu strany a Anna Belousovová za prvú podpredsedníčku.
4. decembra
- Delegáti 10. zjazdu SDĽ odhlasovali zánik strany a zlúčenie so Smerom.
6. decembra
- Päťmesačného Matúška Varmuzu uniesla z detskej fakultnej nemocnice na Kramároch 20-ročná nezamestnaná žena. Drámu vyriešili policajti vďaka pomoci občanov v priebehu jedného dňa.
7. decembra
- Parlament zvolil kandidáta ĽS-HZDS Jána Jasovského do funkcie šéfa NKÚ.
8. decembra
- Komisár Rady Európy pre ľudské práva Alvaro Gil-Robles uzavrel kauzu údajnej sterilizácie rómskych žien na Slovensku. Obvinenia mimovládnej organizácie sa nepotvrdili.
9. decembra
- NR SR schválila štátny rozpočet na rok 2005 napriek tomu, že opozícia hlasovala proti jeho návrhu ako celku. Rozpočet napokon podporilo aj 13 nezávislých poslancov a získal 82 hlasov. Proti bolo 63 zákonodarcov.
10. decembra
- Parlament schválil nový zákon o rodine, ktorý upravuje dôvody neplatnosti manželstva, mení rozsah rodičovský práv, stanovuje minimálnu výšku výživného a zavádza utajené pôrody.
13. decembra
- Pri tragickej nehode zvolenského autobusu na diaľnici D1 zahynulo šesť Slovákov vrátane tehotnej ženy a deväťmesačného dievčatka. Havária osobného auta pri Novom Jičíne si vyžiadala život ďalších troch občanov SR.
14. decembra
- Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník si udržal svoj post vo vláde, keď návrh na jeho odvolanie podporilo iba 66 opozičných poslancov.
15. decembra
- Šéfom NKÚ zostáva až do rozhodnutia Ústavného súdu Jozef Stahl, ktorý podal sťažnosť za krátenie svojho funkčného obdobia zo strany NR SR.

(ds), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | publicistika