Češi rádi adoptují chudé děti "na dálku"

Mohu adoptovat opuštěné dítě v Asii? ptají se stovky Čechů denně po ničivé tragédii, která na sklonku loňského roku postihla jižní a jihovýchodní Asii. Češi totiž velice dobře znají projekt Adopce na dálku a stovky z nich jsou dojemně milujícími "adoptivními rodiči". Projekt zaznamenal boom po roce 1989, kdy si Češi uvědomili, že na světě nadále trpí a strádají miliony lidí včetně nevinných dětí, které potřebují pomoc.

Projekt Adopce na dálku patří mezi nejmodernější a nejefektivnější způsoby rozvojové pomoci a je rozšířen prakticky ve všech vyspělých státech. Předností této pomoci je fakt, že je adresná a osobní. Dárci se nemusí obávat zneužití svých peněz. Částky se nedostanou do ruky ani dítěti, ani jeho rodičům, ale pracovníci organizace je předají rovnou příslušné škole.

Mnoho dětí v rozvojových zemích musí odmalička pracovat, školní docházka doslova mění jejich životy a dětství. Vzdělání umožní lepší uplatnění dítěte v budoucím povolání. "Chodit do školy je o moc lepší než pracovat na poli," napsal devítiletý Patrick Nalubuga z Ugandy. Společně s dalšími stovkami dětí v Indii, afrických zemích, Bolívii, v Litvě, na Ukrajině či na Haiti patří k těm, kteří mohou opět chodit do školy a získat vzdělání.

Jedním z klíčů k lepší budoucnosti se stala Adopce na dálku R (má registrovanou ochrannou známku u Úřadu průmyslového vlastnictví), kterou organizuje Arcidiecézní charita. Podobné projekty realizují také sdružení ADRA, Humanistické hnutí a další organizace v České republice. Umožňují tak chudým dětem postavit se na vlastní nohy. Dítěti v Indii například pomůže 13,50 koruny denně, v Ugandě 19 korun. Částky, které denně jen málokdo pocítí. Přesto mohou znamenat mnoho. "Vážíme si každého adoptivního rodiče. Často k nám přicházejí stařenky se stokorunou, kterou ušetřily ze skromného důchodu. Pomáháme už 12 500 dětem, v současné době čeká na adopci dalších 1500 dětí," říká Soňa Řezníčková z Arcidiecézní charity v Praze. Sami pracovníci této instituce sponzorují hned několik dětí. V Indii se s projektem seznámil také kardinál Miloslav Vlk.

Poté, co prosincová tragédie v Asii vyvolala enormní zájem Čechů pomoci osiřelým dětem, začala pražská Arcidiecézní charita jednat o rozšíření projektu v Indii, Thajsku, Indonésii a na Srí Lance. "Češi se určitě dočkají adopce dětí na dálku v některé z postižených zemí. Vzhledem ke krizové situaci to bude trvat několik týdnů, možná i měsíců, než se náročný projekt rozjede. Existuje již účet projektu 749011/0100 s novým variabilním symbolem 999, kam putují peníze na výstavbu internátních škol a dětských domovů v postižených oblastech pro děti, které budou moci být adoptovány na dálku," vysvětlila Soňa Řezníčková.

Když skupina pěti lidí měsíčně odloží stokorunu nebo sedm lidí denně dvě koruny, může tak pomoci dětem, které žijí na hranici chudoby.

Pro ty nejchudší je adopce jedinou šancí na vzdělání a tím i na lepší budoucnost. A to vše, aniž dítě musí opustit své přirozené zázemí, místní kulturu a zvyky.

ZITA SENKOVÁ

obsah | publicistika