Cizince má lákat sto českých nej

"Génius" Jára Cimrman a plastická trhavina Semtex budou v budoucnu prezentovat Českou republiku ve světě.

Symboly, které by měly lákat turisty do Česka, vybralo ministerstvo zahraničních věcí na základě ankety pro veřejnost. Tyto motivy ministerstvo vytiskne na plakáty určené pro česká velvyslanectví. Budou mezi nimi kontaktní čočky, pivo, turistické značení, korunovační klenoty, Karlův most či kubismus.

Mezi vítězi jsou ale i pamětihodnosti či lidé, o nichž veřejnost mnoho neví. Ve dvacítce nominovaných v kategorii věda a výzkum se objevil například "valašský Edison" Josef Sousedík, jako přírodní zajímavost bude Česko reprezentovat chodský pes či bílí jeleni.

Anketu nazvanou "100 českých NEJ" vyhlásilo 1. července ministerstvo zahraničí. Pro památky a osobnosti hlasovali během léta čtenáři internetového serveru aktuálně. cz. Kampaň budou provázet barevné bubliny, které z mnoha návrhů vybrala vláda jako oficiální způsob prezentace České republiky ve světě.

"Zjistili jsme, že se toho o Česku v zahraničí příliš neví. Vědecké instituce nám v prezentaci státu moc nepomohly. Rozhodli jsme se tedy pro formu soutěže," řekla ředitelka odboru zahraniční prezentace ministerstva Jana Adamcová. Kategorií bylo vyhlášeno celkem pět. Každou tvoří dvacet pamětihodností. Ministerstvo vnitra vybralo nejzajímavější došlé návrhy a zařadilo je do hlasování. Objevily se ale i absurdní návrhy.

"Zaměstnanci jednoho autobazaru nám posílali návrh, abychom jejich firmu zařadili do soutěže. Samozřejmě jsme jim nevyhověli," dodala Adamcová. Některé symboly ze seznamu vypadly pro malý zájem. Do stovky nejlepších se neprobojovaly například středověké malby Mistra Theodorika, česká lázeňská města či kamencové jezero v Chomutově.

Na naléhání čtenářů naopak organizátoři zařadili do seznamu "100 českých NEJ" legendárního Járu Cimrmana. Ten však nemohl figurovat v žádné z pěti kategorií, a proto mu bylo uděleno čestné stoprvní místo. Objevily se také návrhy na účast kontroverzního dokumentárního filmu o fiktivním supermarketu "Český sen". Na rozdíl od Járy Cimrmana však film studentů Remundy a Klusáka nakonec zařazen nebyl.

LUKÁŠ HACH, LIDOVÉ NOVINY

obsah | publicistika