John Voight - vynikající herec i obětaví otec Angeliny Jolie

John Voight sa narodil 29. decembra 1938 v New Yorku, jeho otec byl slovenského původu a profesionálně hrál golf. John Voight se začal věnovat divadlu už na střední škole Archbishop Stepinac High School v newyorském White Plains a v tomto svém zájmu pokračoval i během studií na washingtonské Catholic University, kterou ukončil 1960 s titulem bakalář krásných umění. Navštěvoval herecké kurzy u Sanforda Meisnera v umělecké dílně Neighborhood Playhouse v New Yorku a 1961 debutoval na Broadwayi v muzikálu Rodgerse a Hammersteina Za zvuků hudby.

V roce 1965 na sebe upozornil úlohou Rudolpha v mimobroadwayské inscenaci hry Arthura Millera Pohled z mostu. Na kalifornském San Diego Shakespeare Festivalu slavil úspěch jako Romeo v Romeovi a Julii a za svůj výkon po boku Irene Papasové v broadwayské inscenaci hry Franka D. Gilroye To léto, ten podzim obdržel cenu Theatre World Award 1967. První hlavní roli, naivního venkovana Franka, který je ve městě zabit gangstery a který přichází znovu na svět, vytvořil ve fantastické komedii Nebojácný Frank (r. Ph. Kaufman).

Mezinárodní popularitu, nominaci na Oscara 1969 a cenu BAFTA 1969 mu vynesla úloha naivního venkovského mladíka z Texasu Joea Bucka, o jehož peripetiích v New Yorku, kde naváže zvláštní přátelský vztah s chromým zlodějíčkem italského původu (Dustin Hoffman), vypráví strhující drama dvou osamělých ztroskotanců Půlnoční kovboj (r. J. Schlesinger). Svou urostlou atletickou postavou, chlapeckou tváří s modrýma očima a blond vlasy se zdál být předurčen pro role krásných a ušlechtilých milovníků, ale hned svými následujícími party dal najevo, že ve svých hereckých ambicích směřuje vyš.

Důkazem toho jsou mj. role vychytralého a šmelinářského provianťáka Mila Minderbindera v satirickém válečném dramatu podle stejnojmenného románu Josepha Hellera Hlava-22 (r. M. Nichols) nebo idealistického dobrodruha Eda Gentryho, jednoho ze čtyř hrdinů (Burt Reynolds, Ned Beatty a Ronny Cox), kteří se rozhodnou zdolat na kánojích divokou horskou řeku, v psychothrilleru Vysvobození (r. J. Boorman).

Na přelomu 60. a 70. let se politicky angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu. Působivou kreaci, za niž získal Oscara 1978 a cenu na MFF v Cannes 1978, předvedl v postavě ochrnutého vietnamského veterána Luka Martina, do něhož se zamiluje manželka (Jane Fondová) armádního důstojníka (Bruce Dern), v psychologickém melodramatu Návrat domů (r. H. Ashby). Mezi kandidáty na Oscara 1985 a držitele Zlatého glóbu 1985 se dostal díky úloze prchajícího trestance Mannyho, který uvízne se svým mladým komplicem (Eric Roberts) v neovladatelném vlaku, jak o tom pojednává dobrodružný thriller Splašený vlak (r. A. Končalovskij).

V posledních letech přijímá účast především ve film. dramatech s ekologickou tematikou (Květ pouště, Věčnost, Černobyl: Poslední varování). Na jaře 1995 pobýval měsíc v Praze v rámci natáčení špionážního thrilleru Mission: Impossible. 1962-67 byl ženatý s herečkou Lauri Petersovou a z manželství s herečkou Marcheline Bertrandovou (1971-76) pocházejí herci Angelina Jolieová a James Haven (nar. 1973).

MILOŠ FIKEJZ

obsah | osobnosti