Petr Kellner: Nejbohatší z Čechů má rád Hamleta

I při návštěvě divadelního představení dbá majitel skupiny PPF Petr Kellner na svou pověst člověka, který se nevystavuje očím širší veřejnosti.

Hlavní mecenáš Letních shakespearovských slavností, a podle neoficiálních žebříčků nejbohatší Čech, si pro zhlédnutí letošního Hamleta vybral minulý čtvrtek, kdy proběhla neveřejná generálka pouze pro zvané. "Ani loni jsem si nenechal ujít Krále Leara s Janem Třískou," dodává. Před dvanácti lety zakládal se svými společníky sedmadvacetiletý ekonom Petr Kellner fond pro první vlnu kuponové privatizace. "Na počátku bylo rozhodnutí využít možnosti a příležitosti, které česká ekonomika nabízela," vzpomíná na své začátky.

Možností a příležitostí využil v následujících letech vrchovatě. Výsledkem je skupina PPF, která zcela či z velké části kontroluje 24 firem a celkově spravuje majetek v objemu 150 miliard korun. "V počátcích, hlavně díky spekulacím v novinách, se na nás řada investorů obracela s dotazy na prodej. V současné době se však spíše setkáváme s nabídkami na spolupráci na nových projektech," říká Kellner. Mezi klíčové společnosti patří: Česká pojišťovna se správou 15 milionů pojistných smluv, eBanka a První městská banka s celkovou bilanční sumou 31 miliard korun, TV Nova s ročním obratem 4,5 miliardy korun a sledovaností téměř padesát procent a splátková firma Home Credit, s obratem 5,6 miliardy trojka na českém trhu.

Štěpáne, půjč nám

V roce 1990 se Kellner potkává ve firmě Impromat s jejím majitelem Milanem Maděryčem. Třetím do party se stává Milan Winkler a o rok později zakládají privatizační fond. Potřebný kapitál získali od holdingu Sklo Union, kterému v té době šéfoval Štěpán Popovič, pozdější prezident Svazu průmyslu. "Holding Sklo Union poskytl zdroje formou kapitálového vkladu a půjčky v celkové výši 40 milionů korun. Půjčka byla splacena a podíl odkoupen za několikanásobek vkladu," říká Kellner.

Fondům PPF se v první a druhé vlně podařilo získat za svěřené kupony akcie zhruba 200 firem v hodnotě pět miliard korun. Zdroje na rozvoj skupiny byly na světě.

Směr Česká pojišťovna

Pozornost lidí z PPF se však záhy odklonila od správy firemních akcií a zaměřila se na finanční sektor, jmenovitě na Českou pojišťovnu. Nejprve koupili deset procent akcií od Interbanky, což jim zajistilo místo u jednacího stolu v roce 1996, kdy se pojišťovna dostala kvůli potížím ovládaných bank do existenční krize.

S podporou tehdejšího ministra financí Ivana Kočárníka získala pojišťovnu PPF s Investiční a Poštovní bankou. Manažersky ovládla pojišťovnu Kellnerova firma ihned a v následujících letech odkoupila podíly od Investiční a Poštovní banky i státu a pojišťovnu získala zcela. Ovládnutí pojišťovny, ke kterému Kellner využil i majetky spravovaných fondů, bylo klíčové pro další rozvoj. S finanční institucí, jejíž aktiva přesahují 100 miliard korun, se dýchá snáze. Exministr Kočárník dostal za své služby po odchodu z vlády Václava Klause nabídku od PPF do České pojišťovny.

"Pan Kočárník jako ministr financí rozhodoval především o tom, jestli bude pojišťovnu sanovat ze státních peněz a ponechá ji pod vlivem největších bank, nebo jestli umožní skupině PPF vstoupit do pojišťovny a vyvést ji z krize a pozdější problémy bank potvrdily správnost jeho rozhodnutí," říká Kellner. K zaměstnání exministra dodává: "Při rozhodování o jeho jmenování jsme zvažovali i případné negativní reakce, ale převážila jeho odbornost. S odstupem času musím konstatovat, že jsme podcenili negativní reakce ze strany médií."

Stíny z minulosti

Ovládnutí pojišťovny však není dodnes zcela uzavřená kapitola. Podle názoru Komise pro cenné papíry totiž došlo při navyšování kapitálu pojišťovny k poškození podílníků fondů skupiny PPF, které byly do odkupů zapojeny. Komise se domnívá, že podílníkům byla způsobena škoda v řádu desítek milionů korun a z jejího podnětu případ prošetřuje policie. Skupina PPF se jakýmkoliv obviněním vehementně brání a odmítá, že by byly fondy při "akci pojišťovna" poškozeny.

Kellner už dříve uvedl, že nakoupení akcií do portfolia fondů bylo výhodné. "Významné zastoupení akcií pojišťovny ve fondech znamenalo jejich stabilizaci a solidní výnosy. Na jednu kuponovou knížku mohli akcionáři fondů PPF získat kolem 25 tisíc korun," řekl šéf PPF.

Rozruch v minulosti vyvolal i fakt, že jako tajný sponzor ODA se v roce 1998 odhalily ruské fondy Petr Veliký, které patřily právě skupině PPF. Vysvětlování kauzy vzal tehdy na sebe Kellnerův společník Milan Maděryč, s nímž se jeho podnikatelská kariéra pojí dodnes. Maděryč zastává významné posty v hierarchii PPF. Oproti tomu jeden ze zakladatelů, Milan Winkler, se s Kellnerem nerozešel v dobrém. Winkler byl v roce 1994 zatčen kvůli podezření, že falšoval směnky téměř za půl miliardy korun. Obvinění se však neprokázalo a Winkler byl z vazby propuštěn po více než dvou letech. Později Kellnera obviňoval, že ho ze skupiny PPF vyšachoval. "Naše podnikatelské plány se rozešly. Bylo to společné rozhodnutí a podmínky z obou stran korektní," tvrdí Kellner.

Dobrou chuť už nepopřeje

Od ovládnutí pojišťovny rostla PPF každým rokem. Získala Expandia Banku (dnešní eBanka), vybudovala silnou firmu splátkového prodeje Home Credit, pronikla na ruský pojišťovací a splátkový trh. Skutečný skok však přišel loni. Skupina PPF využila finančních problémů televize Nova, odkoupila podíly některých zakladatelů držitele licence CET 21 a ucházela se o koupi dluhů skupiny Nova. Vladimír Železný a Jiří Šmejc ze společnosti MEF se jejich snažení bránili s tím, že jde o pokus o nepřátelské převzetí, ale nakonec se dohodli. Vytvořili Nova Holding, který zastřešuje skupina Nova a podíl si rozdělily půl napůl PPF a MEF.

Skupina PPF vyplatila dluh Železného u CME ve výši jedné miliardy. Nedlouho poté, co stát prohrál kvůli Nově arbitráž se CME o 10 miliard korun, se noví majitelé Novy "rozloučili" i s Železným a propustili jej ze svých služeb. Vladimír Železný tak už divákům dobrou chuť při sledování pořadu "Volejte řediteli" nepopřeje. "Můj osobní názor je, že v dané situaci byl tento krok nutný," konstatuje Kellner.

Stále na cestách

Devětatřicetiletý Kellner je podruhé ženatý. První žena mu pomáhala rozjíždět skupinu PPF, s druhou se seznámil při cestách do Ruska, kam jej doprovázela jako asistentka. Na cestách tráví majitel PPF hodně času i v současnosti. "Odvíjí se to od mé pracovní vytíženosti, která je hodně dána rozjezdem nových projektů či expanzí do zahraničí. Český trh nám moc prostoru pro další investice nenabízí," vysvětluje. Oblastí zájmu je především střední a východní Evropa, zejména Slovensko a Rusko.

Z toho důvodu je jeho luxusní vila od architekta Pleskota, která se zabydlela i v učebnicích a katalozích architektury, většinou prázdná. Podle lidí z PPF tráví hodně času v Londýně a také v Rusku. Přesto si podle svých slov najde čas i na koníčky. "Rád trávím čas na horách, v zimě i v létě," říká Kellner, který se kromě toho zabývá sbíráním fotografií Josefa Sudka či Františka Drtikola.


Vizitka Petra Kellnera

Kde jste vzal peníze na rozjezd kupónových fondů?

Privatizační fond jsme založili v roce 1991 společně s holdingem Sklo Union. Ten poskytl kapitálový vklad a půjčku 40 milionů. Půjčka byla splacena a podíl odkoupen.

Jak nejraději trávíte volný čas?

Rád jezdím na hory, v létě i v zimě.

Kdy jste byl naposledy v divadle?

Minulý čtvrtek na představení Hamlet v rámci Letních Shakespearovských slavností.

Rozhodoval jste osobně o odvolání Vladimíra Železného z TV Nova?

O odvolání rozhodli po vzájemné dohodě skupiny PPF a MEF. Můj osobní názor je, že v dané situaci byl tento krok nutný.

MARTIN JAŠMINSKÝ

obsah | osobnosti