John Kerry: Nejmocější Čech?

"Jestli John Kerry vyhraje americké volby, navrhnu udělit mu čestně občanství Horního Benešova a pozvat ho k nám na návštevu. Ať vidí, jak je doma!" říká s úsměvem ing. Josef Klech, starosta města Horní Benešov u Bruntálu. I tady už vědí o nejnovějším překvapení americké politické scény: rodina Johna Kerryho (49), demokratického senátora za stát Massaachusetts, má kořeny u nás ve Slezsku.

Léta se senátor snažil zjistit pravdu o původu, životě a nakonec i smrti svého dědečka Frederika A. Kerryho. "Vyptával jsem se v rodině a hledal na internetu," říká. "Dozvěděl jsem se ale jen pár drobností, nic opravdu důležitého."

Narozen v Bennisch

Pravý šok přišel až nyní: rakouský genealog Felix Gundacker ve službách listu The Boston Globe vypátral, že tajemný dědeček se narodil mistru sládkovi Benediktu Kohnovi a jeho ženě Mathilde (dceři kupce z pruského Oberlogau) dne 10. května 1873 v městečku Bennisch (nynějším Horním Benešově) v domě č.p.224. Dítě dostalo jméno Fritz a bylo zapsáno ve zvláštní části farních záznamů věnované židovskému obyvatelstvu.

"Nesmírně zajímavé, pro mě úplné zjevení!" reagoval senátor na zprávy o svém původu. To hlavní však ještě mělo přijít. "Další dochované záznamy nás informují, že Fritz Khon si v roce 1902 změnil jméno na Frederick Kerry," říká doktor Jiří Stibor ze Zemského archivu v Opavě. O přestupu do církve katolické zde zmínka není, v Kerryho rodině se však traduje, že dědeček už do Ameriky přišel jako katolík.

Smrt na toaletě

Bývalý Fritz Kohn se zřejmě na odchod za velkou louži důkladně připravoval. Do Ameriky totiž vycestoval až v roce 1905 - tři léta poté, co si změnil jméno a pravděpodobně konvertoval ke katolíkům. Přesto zde Fredericka Kerryho mnoho štěstí nečekalo. Usadil se v Bostonu a začal obchodovat s botami. Úspěchy měl jen střídavé. Nakonec se v listopadu roku 1921 zamkl na toaletě bostonského hotelu Copley Plaza a zastřelil se ranou z pistole do hlavy.

Žádný dopis na rozloučenou po sobě Frederick nezanechal: místní noviny proto několik dnů spekulovaly, zda se zabil kvůli těžkému astmatu, záhadné milence, nebo pro finanční těžkosti. Nešťastný muž zemřel bez poslední vůle. Soupis jeho pozůstalosti ale není tak chudý: starý cadillac, oblečení, dvě akcie obchodní komory v hodnotě 200 dolarů, 25 dolarů v hotovosti a několik bezcených akcií dvou průmyslových firem.

Bože, to je hrozné

"Bože, to je hrozné!" pravil senátor John Kerry, když mu bostonští novináři ukázali kopie dobových novinových článků o sebevraždě jeho dědečka. "Můj otec o těch věcech nikdy nemluvil, byly pro něj asi příliš bolestivé."

Johnův otec, diplomat Richard Kerry, to neměl v životě lehké: kromě brzké ztráty otce přišel i o sestru, která ještě jako mladé děvče zemřela na rakovinu.

Zajímavé je, že Richardův bratr Cameron, povoláním advokát, si vzal Židovku a v roce 1983 přestoupil na judaismus. Vůbec přitom nevěděl, že jeho rodina z otcovy strany má židovské kořeny! Z matčiny strany jsou naopak Kerryovi spojeni s rodinami forbesů a Withropů, dvěma z nejvlivnějších a nejbohatších klanů Nové Anglie.

Sám senátor je praktikující katolík, přestože s církví v řadě věcí nesouhlasí; například v názoru na právo ženy přerušit těhotenství. Větší toleranci k jiným náyorům u Johna Kerryho zřejmě podpořily otřesné zážitky z bojů ve Vietnamu. Po řadu desetiletí se tradovalo, že senátor Kerry je irského původu; jeho jméno ostatně nese i jedno z hrabství v Irsku. Možná mu to v Massachusetts, státu s nejpočetnější irskou menšinou v USA, trochu pomohlo k vítězství v senátorských volbách. Sám Kerry ale spekulace o svém irském původu nikdy nepodporoval - poctivě říkal, že původ svého rodu nezná.

Může nám nějak pomoci?

Horní Benešov je půvabné městečko v podhůří Jeseníků. Založeno bylo v roce 1253, proslulo stříbrnými doly a pyšní se přezdívkou Betlém: jeho stavení malebně rozložená po stráních (kolem 550 metrů nad mořem) prý rodiště Ježíše připomínají. Na časy Fritze Kohna tu ale žádná upomínka nezůstala. "Sto procent obyvatelstva Dennische byli Němci," vysvětluje starosta Josef Klech. "Po válce šli všichni do odsunu. Zůstali snad tři nebo čtyři pamětníci, poslední z nich zemřel loni." Židovský živel tu nic nepřipomíná: ani hřbitov, ani synagoga nevydržely vír času. Pivovar, v němž dělal otec Fritze Kohna sládka, byl přestavěn na saunu. Fritzův rodný domek byl v 50. letech zbourán a na jeho místě je dnes zahrada.

"Víte o tom, že u vás žili předkové možného amerického prezidenta?" ptáme se obyvatel Horního Benešova.

"Viděla jsem o tom něco na regionální televizi," říká starší paní, již jsme potkali u místa, kde stával domek Kohnů. "Moc mě to ale nezajímá, moji předkové jsou od Prostějova, sem jsme přišli až po válce.

Spíš kdyby tady zase otevřeli důl na zinek, manžel v něm léta dělal. Mladí teď nemají práci a utíkají do města."

Také dva další občané horního Benešova se shodli na tom, že necítí hrdost na původ možného budoucího nejmocnějšího muže světa (pokud John Kerry porazí příští rok ve volbách george Bushe). "Kdyby to mohlo našemu městu nějak pomoci, pak ano," říkají. "Takhle k nám nejvýš přijede pár otravných novinářů..."

IVO BARTÍK

obsah | osobnosti