Karel Hašler

31.10. 2004 uplynulo 125 let od narození Karla Hašlera legendárního pražského písničkáře, herce Národního divadla, kabaretiéra, scénáristy, producenta a podnikatele.

Karel Hašler je autorem mnoha filmových scénářů a divadelních revue (Písničkář, Král ulice, Jánošík, Hordubalové, Městečko na dlani, Ženy, pozor na muže, Princezna republika), autorem 320 písní, z nichž desítky z nich stihly zlidovět, ještě za jeho života. Těm dalším v tom zabraňovala zprvu německá okupace, později komunistická cenzura, těžko snášející Hašlerův politický sarkasmus v písních typu "Kampak na nás bolševici, copak vás s to napadá?!". A tak se Karel Hašler, umučený v prosinci 1941 v koncentračním táboře v Mauthausenu, nestal národním hrdinou Fučíkova typu a léta se o něm nepsalo, ani nemluvilo. Živé však zůstaly jeho písně, samovolně žijící i dnes na společenských akcích, u táboráků a v desítkách, možná stovkách úprav. K Hašlerovým písním se stále vracejí další a další generace herců, zpěváků a písničkářů.

Bylo by dobré také připomenout, že Karel Hašler je regulérním tátou českého šoubyznysu. Je jeden ze zakladatelů OSA (Ochranného svazu autorského), byl velmi výkonný jako nakladatel, angažoval se v němém i zvukovém filmu, obchodně zastupoval výrobce gramodesek a sám prodával gramofony, v Kabaretu Lucerna si dokonce pořídil hostinskou živnost, aby měl veškeré finanční toky pod kontrolou. Karel Hašler je bohužel také jediná osobnost v českých dějinách, jíž se osobně dotkly všechny formy cenzury. Za jeho života cenzura rakousko-uherská a nacistická, která ho přivedla až do koncentračního tábora. A po Hašlerově smrti na dlouho cenzura komunistická.

www.countryworld.cz

obsah | osobnosti