První Čech, který oslnil v golfu

Alex Čejka a Česko, to je příběh přelétavého ptáka. Byly doby, kdy se ve vlasti kvůli bývalé ženě a dětem objevoval často. Ale většinou se nikdy dlouho nezdržel. Důvod? Golf. Sport, v němž je Čejka prvním rodákem, který se propracoval tak vysoko. I když letos mu sezona příliš nevyšla.

Každý, kdo někdy hrál golf, ví, že je to sport nejenom krásný, ale i velmi náročný na čas, peníze a neustálý trénink. Alex Čejka to poznal od mládí lépe než kdokoli jiný.

Narodil se totiž 2. prosince 1970 v Mariánských Lázních, kde bylo jedno z málo golfových hřišť komunistického Československa, a tomuto sportu se věnovala celá rodina. "Poprvé jsem se holí rozmáchl v pěti letech," říká Čejka. Kdyby jeho rodiče neemigrovali, pravděpodobně bychom na prvního světového golfistu, který se narodil v českých zemích, čekali dodnes.

Útěk za slávou

A jak se tehdy dospívající Alex ocitl v německém Mnichově? Byl to klasický útěk, jakých Československo zažilo tisíce. Rodina odjela do Jugoslávie a pak emigrovala přes Itálii a Švýcarsko do Německa. "Tam jsem dostal prvního trenéra, a protože mě bytostně nebavila škola, rychle jsem zjistil, že nechci dělat nic jiného než golf. V šestnácti jsem se definitivně rozhodl," popisuje své začátky Alex Čejka, který je dodnes členem München Golfclubu. V roce 1989, kdy se jeho vlast navrátila ke svobodě, se stal Alex profesionálním golfistou a vyrazil dobývat svět. A přestože od té doby prošel mnoha životními peripetiemi (nejenže vyhrál významné turnaje, ale v Česku se i oženil), jedinou věc na světě je rozhodnut neopustit nikdy. Hádat nemusíte, je to samozřejmě golf.

Za svůj vůbec největší úspěch považuje kromě postupu na prestižní turnaje do Ameriky zejména vítězství na Volvo Masters ve Španělsku v roce 1995.

"Golf je celý můj život. A bude můj život. Nedovedu si představit, že ho nebudu hrát. Teď se účastním turnajů; až mě to nebude bavit, až budu v důchodu, budu hrát třeba s manželkou. Golf zůstane alfou a omegou mého života. Rodina je sice momentálně víc, ale golfu se ostatně také věnuje. Nevidím v tom problém," prohlásil Čejka v lednu roku 2000 v rozhovoru pro už zaniklé Nedělní noviny. Že pro něj golf zůstane vším, to se naplňuje pořád, ale v tom druhém se velmi pletl.

Sousto pro média

Čejku vždy provázela pověst gentlemana. Před časem byl například diskvalifikován při turnaji v americkém Hilton Head, neboť při odehrání jedné jamky zahrál (a úspěšně) míček, který nebyl jeho. Přiznal se k tomu a musel podle pravidel turnaj ukončit. Je dobré připomenout, že ne všichni golfisté dodržují podobným způsobem pravidla a že k tomuto sportu skutečně patří i fixlování, přestože na první pohled vypadá tak rytířsky.

Gentlemanská a umírněná gesta Čejka poněkud změnil, když se před časem objevila informace, že si našel v Americe přítelkyni Debbie Munozovou. Je to - jak jinak -také golfistka a pochází z poměrně bohaté texaské rodiny. Ale stalo se tak v době, kdy přesvědčoval svou exmanželku a známou českou moderátorku Mirku Čejkovou (předtím Všetečkovou), aby s ním žila v Americe, kde by se on mohl věnovat svému zaměstnání.

Léta to navíc mezi ním a Čejkovou vypadalo na velkou lásku. Ostatně mají spolu dva syny: Felixe a Alexe. V té době jezdil známý sportovec do České republiky nejvíce. "Vždycky jsem se cítil být Čechem. I když jsme žili v Německu, mluvil jsem česky, počítal česky, myslel česky," říkal tehdy pyšně Alex Čejka. Kromě rodiny se podílel například i na úpravách golfového hřiště na Karlštejně.

Rozvrácené manželství však zřejmě přispěje k tomu, že Čejku ve vlasti už tak často neuvidíme. Spory s bývalou ženou totiž jistou dobu plnily první stránky novin. Soud vyměřil Čejkovi, že musí platit až 270 tisíc korun měsíčně na výchovu svých synů. Navíc Mirka Čejková od něj požaduje jako satisfakci další miliony. Na první pohled by se mohlo zdát, že to pro dobrého golfistu nebude žádný problém, nemusí to však být pravda.

Udržet se ve špičce je náročné

Podle údajů, které se daly včera najít na internetových stránkách americké golfové série PGA Tour, vydělal letos Alex Čejka na turnajích 510 082 dolarů. Jenže to jsou peníze před zdaněním a náklady na golf a cestování s ním spojené jsou vysoké. Jen pro zajímavost: fenomenální TigerWoods získal letos z turnajů přes deset a půl milionu dolarů a další desítky milionů z reklamních smluv. Jenže Čejka není na rozdíl od Woodse pro marketingové firmy žádným tahákem. Celkově Čejka podle dostupných informací vydělal za svou profesionální kariéru na turnajích zatím přes 3,2 milionu dolarů.

Otázkou však je, jak bude kariéra českého rodáka pokračovat. Letos se mu totiž nepodařilo skončit do 125. místa finančního žebříčku PGA Tour (je na 140. místě) a to znamená, že bude muset pro příští rok tyto lukrativní turnaje opustit. Možná bude hrát spíše opět v Evropě, a bude tak blíže někdejšímu domovu. "Být ve špičce a cítit ten tlak je nesmírně náročné. Golf je sport, ve kterém rozhodují milimetry. Je důležité neznervóznět, nezahodit příležitost. Koncentrace je nezbytná. Myslím, že především klid v hlavě rozhodl o mých vítězstvích, neměl jsem strach ze jmen, která byla náhle za mnou. Troufám si tvrdit, že má hlava je dobrá a dá se sní vyhrát víc turnajů, než se mi zatím podařilo. V tom se nemusím zlepšovat. Dokážu zachovat klid. Když se ocitnu v šanci, jdu za svým cílem, ránu za ránou," říkal před několika lety Čejka. Letošní sezona tomu však příliš nenasvědčuje.

Na úspěchy má ještě čas

Čejkovi však teď bude pětatřicet let, a to znamená, že v golfu má ještě dlouhá léta před sebou. Zda budou úspěšná, či nikoli, je skutečně jen v jeho rukách a v jeho hlavě.

Podle odborníků má tento český rodák z Mariánských Lázní pořád šanci vystoupat na těžkém golfovém žebříčku ještě výš. Na tomto hráči lze totiž vypozorovat určité prvky "západní" pracovitosti a umíněnosti i "české" kreativity. Stejně se to prolíná například v jeho koníčcích. Miluje rychlá auta a doutníky (kouření se chtěl několikrát zbavit, ale zatím se mu to nepodařilo). Z českého prostředí mu zůstala láska k lyžování a rybaření.

Alex Čejka má však i podíl na tom, že golf se dostal za posledních deset let do povědomí daleko více Čechům. Vyrostlo mnoho nových hřišť a dokázal zlákat tisíce dalších lidí. A to přesto, že nánosu určitého snobismu a mimořádně drahého sportu se stále ještě nezbavil. Kdyby bylo více světových hráčů, jako je Čejka, možná by se pohled na golf změnil rychleji.

VILIAM BUCHERT

obsah | osobnosti