Zemřel "smutný klaun" Vlastimil Brodský

V sobotu 20. 4. 2002 kolem deváté hodiny ráno zemřel na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku jeden z našich největších filmových a divadelních herců 81letý Vlastimil Brodský. Způsob jeho smrti nyní šetří policie, která se odmítá kvůli nesouhlasu příbuzných blíže vyjádřit. Podle neoficiálních informací však herec odešel ze života dobrovolně.

"Sami jsme informaci převzali od rychlé záchranné služby a vše je nyní v šetření," uvedl operační důstojník českolipské policie. Na otázku, zda se pan Brodký zastřelil, důstojník odpověděl "to vám nemohu potvrdit ani vyvrátit". Podobně se vyjádřil i ředitel českolipské záchranné služby Jaroslav Popelka. " Pan Brodský zemřel ještě před příjezdem sanitky, takže lékař už mohl konstatovat pouze smrt na místě události."

Na pohřeb celá Slunečná

Obyvatelé Slunečné jsou událostí šokováni. "Pan Brodský rád mluvil o smrti, to víme všichni, ale nikdo jsme nemysleli, že by to mohl vzít tak doslova. Vždycky mezi nás chodil, sláva mu nestoupla do hlavy, byl úplně normální," odtušil jeden z občanů Slunečné Karel Bylina. Jak uvedla sousedka Marie Šourková, byl Brodský na své chalupě už od pondělí. Celou dobu však byl velmi smutný, což Šourková přisuzuje mozkové mrtici, kterou před nedávnem herec prodělal. "Nevěřím, že by spáchal sebevraždu. Měl strašně rád život a vždycky říkal - Když umřu, objednejte autobus a celá Slunečná mi přijeďte na pohřeb. Teď to určitě uděláme, když to bylo jeho přání," ukončila sousedka.

V pátek večer byl Brodský v nedalekém hostinci se svým přítelem českolipským lékařem Miroslavem Čerbákem a jeho manželkou. "Dal si pouze dva bramboráčky a hrnek mléka. Působil jako unavený starší pán." popisoval chvíle posledního hercova večera majitel hostince Jan Aksamit.

Permanentní předsmrtný stav

Podle místních Brodský na svou chalupu nejezdíval často. Pokud se tam objevil, tak s přáteli herci nebo svou přítelkyní. Pokaždé ho ale doprovázel jezečík Hugo.

Ještě nedávno odpovídal čerstvý držitel Českého lva za hlavní roli ve filmu Babí léto na otázku, jak se cítí, svým pochmurným přístupem ke smrti: "Tím, že je mi špatně prakticky už od narození, že jsem v permanentně předsmrtném stavu, jsem už na to zvyklý, takže se vlastně cítím dobře."

Osudová náhoda

Vlastimil Brodský se narodil v Hrušově na Ostravsku a svůj život zasvětil především divadlu. Herecké začátky byly vedené osudovou náhodou. Na podzim roku 1939 si totiž přečetl inzerát, oznamující, že E. F. Burian zakládá hereckou školu, a po úspěšné zkoušce byl přijat do jeho souboru jako herecký elév. Ovšem za jeho divadelní domov je považováno pražské Divadlo na Vinohradech, kde během let 1948 až 1984 vytvořil celou řadu postav, které jako by byly navlečeny na úzkou stužku trochu stydlivé, ale vnitřně rozsvícené lidskosti. Často byl obsazován do postav komediálních, nejblíže mu ale byla poloha tragikomická - smutně veselý klaun s melancholickýma očima a plachým úsměvem.

Nedostatek talentu v manželství

Jak sám Vlastimil Brodský říkával, divadlo mělo částečnou vinu i na ztroskotání jeho dvou manželství, ale jinde spravedlivě dodával, že na tom nese vinu i jeho vlastní nedostatek talentu k partnerským vztahům. Přesto označoval oba svazky za hezké. Z prvního, s tanečnicí a pedagožkou taneční katedry DAMU Boženou Křepelkovou, má syna Marka, výtvarníka, herce a hudebníka, z osmnáctiletého manželství s herečkou Janou Brejchovou má dceru Terezu, rovněž herečku.

Životní ocenění

Divadlo dalo Vlastimilu Brodskému hodně šancí, ale snad stejně tolik mu jich poskytlo filmové plátno a televizní obrazovka, která vždy zvláště slušela jeho komornímu a niternému herectví. Bílá paní, Světáci, Rozmarné léto, Farářův konec, Všichni dobří rodáci, Skřivánci na niti, Jakub lhář - co film, to klenot české kinematografie. A v každém z nich přesně zasazená figura, pokaždé jiná a pokaždé stejná ve své lidské obyčejnosti a přirozenosti. Totéž by se dalo říct o televizních rolích.

Před čtyřmi roky obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství a cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním filmovém festivalu Eurofilm v Luhačovicích. Loni dostal státní vyznamenání Medaili Za zásluhy.

IVAN LANGR, FLASHNEWS

obsah | osobnosti