Lady Luisa Abrahams - první dáma českého golfu

"První dámou" českého golfu právem nazýváme tu z domácích hráček, která zvítězila v posledním mistrovství republiky. V dobách, kdy se hrálo jen jedno mistrovství v roce, bylo "funkční období" "První dámy" minimálně roční. Dnes, kdy se hrají mistrovství dvě, je střídání na postu "První dámy" rychlejší. V 80-leté historii českého golfu se vystřídala řada "Prvních dam". Jen jedna však z nich mohla být první.

Luisa Kramerová se narodila se 21.5.1910 v Praze-Bubenči. Její otec, doktor Leopold Kramer, vlastnil bubenečskou nemocnici. Před tím, než začala hrát golf, hrála tenis a vyhrála mistrovský juniorský titul.

Golf začala hrát Luisa v Rakousku. Bylo to u jezera Wörther See v Pörtschachu a byla tehdy mladou paní Raudnitzovou. Její nešťastný trenér Zündemann o ní prohlásil, "že nikdy nebude golfistkou". Ale už příští rok tohoto proroka porazila. Jejími dalšími trenéry byli Charles Warren v Praze a Arthur Lees v Mariánských Lázních. Arthur Lees byl v té době velmi vytížen trénováním lázeňských hostů. Proto se s ním domluvila na 6 hodině ranní. Tím byl dán základ jejich pozdějšímu dlouholetému přátelství.

Její první turnajové úspěchy přišly v roce 1934. Nejdříve to bylo vítězství v handikapové juniorské soutěži v Motole, kde porazila všechny tehdejší golfové naděje, chlapce i dívky. Druhý úspěch byl mnohem cennější - druhé místo v mistrovství Golf Club Praha na rány tzv. Ringhofferově poháru. Tím se posunula mezi dámskou golfovou elitu.

Jediná hráčka, která jí v této soutěži dokázala porazit, byla Karla Linhartová, pozdější několikanásobná mistryně. Že vynikala jak v dlouhé, tak v krátké hře, dokazují další dvě motolská vítězství v soutěži o nejdelší drive a v soutěži o nejpřesnější přihrávku. Rok 1934 jí přinesl úspěch i v zahraničí. Zvítězila při zahajovací soutěži na novém hřišti Salzkammergut Golfclubu v Bad Ischl v Rakousku. Tyto úspěchy byly výsledkem její příkladné sportovní píle. Podle statistiky Golf Clubu Praha hrála v roce 1934 na motolském hřišti 75 krát.

V roce 1935 si zopakovala vítězství v Juniorské soutěži v Motole a definitivně si odnesla putovní pohár. A nezůstalo jen při této úspěšné repríze. Opět zvítězila i v soutěži o nejdelší drive. V roce 1935 se kvalifikovala na Mezinárodní mistrovství republiky žen v Mariánských Lázních. V prvním kole porazila Rakušanku Steinerovou 4/3, v druhém, semifinálovém, však narazila na tehdejší nejlepší Středoevropanku, Maďarku Erzsébet (Elisabeth) von Szlávy, držitelku československých mistrovských titulů z let 1932 a 1933. S ní prohrála 4/3. Erzsébet.von Szlávy ve finále porazila přední československou hráčku Mimi Wepsovou-Tellerovou stejným výsledkem 4/3.

Mistrovstvím amatérů mužů a žen předcházelo v roce 1935 první "Otevřené mistrovství ČSR", které se konalo v Mariánských Lázních za účasti slavného Henry Cottona. Náhoda tomu chtěla, že slavný muž na hřišti zahlédl trénující paní Luisu a natolik byl zaujat, že začal její trénink pozorovat z bezprostřední blízkosti. Paní Luisa si všimla jeho zájmu a zeptala se, zdali také hraje golf. Cotton, zřejmě touto otázkou překvapen, po krátkém zaváhání odpověděl, že tak trochu také. Nedávno prý vyhrál British Open. A tak se seznámili.

Rok 1936 přinesl paní Luise opět druhé místo v Ringhofferově poháru (v roce 1935 se soutěž nehrála). Lepší byla jen její přítelkyně ze školy, též výborná hráčka, paní M.Wepsová-Tellerová . Paní Luisa však zanedlouho zvítězila ve "Velké dámské soutěži", která se hrála v Mariánských Lázních souběžně s mistrovstvím mužů. Soutěže se zúčastnily nejlepší československé a rakouské golfistky. V rozhodujícím utkání porazila paní Luisa paní Marylu Grossovou z Vídně na 17. jamce.

Mistrovství republiky žen se v roce 1936 mělo hrát v Piešťanech, ale bylo odvoláno. Přesto měla paní Luisa na Piešťany krásnou vzpomínku. Hrála se tam soutěž o nejdelší drive. Paní Luisa zahrála svůj drive, který se však vychýlil z vytčeného sektoru a směřoval ke stádu pasoucích se krav. Letící míč jednu z krav zasáhl a to tak nešťastně, že vnikl do jejího zadního otvoru. Splašená kráva uháněla po pastvině a míč vrátila až po 700 m. Kdyby kráva běžela ve směru vytýčeného soutěžního sektoru, byl by to podle tehdejších pravidel pokus platný a jistě by se dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Jelikož však kráva míč vrátila mimo vytýčený sektor, musela paní Luisa hrát další drive a teprve jím v soutěži zvítězila.

V roce 1937 sahala paní Luisa nekompromisně po mistrovském titulu. Z kvalifikace postoupily z našich paní Linhartová a paní Raudnitzová a v prvním kole se spolu utkaly. Stále se lepšící paní Luisa přesvědčivě zvítězila 6/5. Ve druhém kole porazila paní Luisa budoucí manželku Henry Cottona, paní de Moss z Anglie 4/3. Finálový souboj s Maďarkou Erzsébet von Szlávy byl nesmírně napínavý. V dopoledním kole zvítězila paní Luisa a vše hovořilo v její prospěch. Odpoledne však slavila úspěch strojová hra Maďarky, která zvrátila nepříznivý stav a zvítězila 4/2. Poslední příležitostí k získání mistrovského titulu a současně postavení První dámy českého golfu bylo pro paní Luisu mistrovství republiky v roce 1938. Mistrovství bylo prvou velkou soutěží na novém hříšti v Klánovicích. Do finále se probojovaly paní Raudnitzová a paní Linhartová. Boj byl nelítostný a skončil až na 20. jamce. Zvítězila paní Luisa Raudnitzová a stala se tak První dámou českého golfu.

Politické a válečné události ovlivnily další osudy pan Luisy. V březnu 1939 přijela do Anglie za učitelem nejlepších kvalit - Henry Cottonem. Náhodně vzniklé přátelství z roku 1935 léty posílilo. Spřátelily se i s jeho ženou, bývalou madame de Moss. Po svém příjezdu do Anglie paní Luisa u Cottonových v Richmondu bydlela a s nimi hrála golf. Po 15. březnu 1939 dostala od své matky varování, aby se zpět do Čech nevracela. Toto varování ji zachránilo život. Náhodné setkání s panem Abrahamsem zcela změnilo její další životní osudy. Došlo ke svatbě, brzy nastala válka, vstup do britské armády, později do československého vojska ve Velké Britanii a dosažení hodnosti majora.

Po válce ji čekal strastiplný návrat přes zničenou Evropu do osvobozeného Československa. Cesta vlakem trvala 11 dní. Zde již nikoho ze své rodiny nenašla. Všichni zahynuli za strašlivého rasového vraždění. Našla však některé ze svých předválečných přátel a přítelkyň. Jednou z nich byla Mia Grossová, předválečná rakouská golfistka, která, jako dcera českého otce, žila v Praze. Po svém příjezdu u ní paní Abrahamsová načas bydlela. Spolu se rozjely v roce 1945 podívat se do Američany obsazené Plzně, kde se Mia seznámila s americkým důstojníkem, se kterým pak odjela a strávila 40 let šťastného manželství. S Abrahamsovými se pravidelně v Anglii stýkali.

Koncem roku 1945 se paní Luisa vrací do Anglie a v příštím roce se jí narodila první dcera Helena. Anglie se jí stává novým domovem. Po nějakém čase přemluvila svého muže, aby zakoupili domek u golfového hřiště ve Wentworthu a začíná opět pravidelně hrát golf. A tak se stává tento dům pro mnohé golfisty centrem společenského dění a některým zformoval i jejich další životní dráhu. Několikanásobný amatérský mistr Velké Britanie Michael Bonallack v tomto domě poznal svojí ženu Angelu. Ve Wentworthu se Abrahamsovi poprvé setkali spřátelili s manželem královny Alžběty II, princem Philipem.

Přítel Abrahamsových, Arthur Lees byl trenérem v nedalekém Sunningdale, kam také chodili hrát. Když pánský golfový klub v Sunningdale otevřel i dámskou sekci, stala se paní Abrahamsová v roce 1950 její první členkou. Svojí hru stále zlepšovala až na úroveň scratch a později i na hcp +2.

Válečné i charitativní poválečné zásluhy pana Abrahamse byly oceněny královnou jeho povýšením do šlechtického stavu s titulem Lord Abrahams. Tak se i paní Luisa stala Lady Abrahams a ocitla se v nejvyšších společenských kruzích.

V roce 1968 se manželé Abrahamsovi spolu s Arthurem Leesem vydali do Mariánských Lázní. Nepřijeli s prázdnou, přivezli českým golfistům množství míčků a velkou zásobu starších, ale stále velmi dobrých golfových holí, po kterých zde byl neskonalý hlad. V Mariánských Lázních uspořádal Arthur Lees spolu s nejlepším zdejším hráčem Jiřím Dvořákem golfovou exhibici, která byla ukázkou špičkového golfu.

Při této cestě se Lady Abrahams seznámila s obětavým organizátorem československého golfu Hanušem Goldscheiderem a toto seznámení přerostlo v dlouholeté přátelství. Lady poznala Hanušovy nevšední schopnosti odborné i společenské, které bylo třeba využít pro dobro českého golfu. Pomocná ruka byla velmi účinná. Lady Abrahams zajistila Hanuši Goldscheiderovi při opětovném získávání ztraceného předválečného mezinárodního postavení československého golfu přístup do světových a mezinárodních golfovým institucí, na jejichž dveře by se obyčejný smrtelník neodvážil ani zaklepat. Hanuš Goldscheider tuto šanci stoprocentně využil k prospěchu československého golfu a získal si svým rozhledem a schopnostmi v těchto kruzích všeobecné uznání a vážnost. Ještě jedno krásné gesto je spojeno se jménem Lady Abrahams. Za své sportovní kariéry získala více než 64 různých pohárů a cen. Tyto nedávno vrátila všem klubům, aby jimi mohly vyzdobit své klubovny. A tak Golf Club Mariánské Lázně obdržel krásný pohár z mistrovství žen 1938, sekretariát České golfové federace cenný historický pohár za 2. místo v Rinhgofferově poháru 1934 atd.

Starý dům ve Wentworthu je již dávno prodán. Ale golf se z něj nevytratil. Zakoupil ho "Big Easy" - Ernie Els, poslední vítěz British Open. V pondělí 16. ledna ve věku 95 let lady Luisa Abrahams zemřela.

PROKOP SEDLÁK

obsah | osobnosti