Zpěváci bavili české vojáky v kuvajtské poušti

Koncert pop-music a válka, která je v Zálivu na spadnutí, nejdou příliš dohromady. Zpěvákům Anně K. a Danielu Landovi se přesto na americké vojenské základně v Camp Doha podařilo alespoň na dvě hodiny atmosféru koncertního sálu navodit. Pro vojáky z českého protichemického praporu v Kuvajtu zpívali včera večer.

"To potěší, že někdo přijede až sem, aby nám udělal radost," zhodnotil včerejší koncert rotmistr Kamil Pekala z české jednotky. "A já tedy radost mám," dodává český voják. Anna K. přiznává, že ji překvapilo, jaké pocity v ní vřelé reakce vojáků na její písně vyvolaly. "Asi to bude znít jako fráze, ale najednou jsem byla hrdá, že jsem Češka, že se za to nemusím stydět. Velmi mne to poznání překvapilo - prostě jsem to nečekala," říká. Anna K. připouští, že ji vojáci na přísně střežené a uzavřené základně vnímají i jako ženu.

"Ale snažila jsem se odvést jejich pozornost k textům a hudbě. Jsem ráda, že se mi to podařilo - to snad také něco dokazuje, ne?" Ji i Daniela Landu vnímali vojáci zejména jako milé připomenutí obyčejného civilního života bez stresů a obav z možné války, byť ji Landa některými svými texty z alba Pozdrav z fronty připomněl. A Češi Landovy písně o odvaze a hrdinství, ale i frustraci z porážky v kuvajtské poušti přijali.

"Schyluje se tu k ledasčemu. Své vystoupení proto beru jako povinnost k vlasti, a tedy i k ženám a mužům, kteří tu možná budou pod českou vlajkou válčit. Jejich odvahy si velmi vážím, proto jsem za nimi přijel. Proti zlu je nutné bojovat," vysvětluje Landa s mírným patosem svoji přítomnost v poušti. Anna K. i Landa v Kuvajtu (spolu s kytaristy Jiřím Janouchem a Tomášem Varteckým) zpívali zdarma. "Honorář odmítli," potvrdil filmový producent František Janda. A dodává, že jiní umělci by si bez váhání řekli o čtvrtmilionovou částku.

Zpěvačka Anna K. už v minulosti vystupovala nejen v kuvajtské poušti, ale navštívila i české vojáky v bývalé Jugoslávii.

Vystoupení umělců pro vojáky nasazené do krizových či válečných oblastí mají tradici už z druhé světové války. Například bývalý britský pre - miér Winston Churchill označoval spoře oděnou umělkyni Christabel Leightonovou za "tajnou zbraň", která umožnila Britům vyhrát druhou světovou válku. Legenda říká, že když poprvé odhalila své vnady, postoupila 36. britská divize v boji o Normandii o desítku kilometrů.

JAN GAZDÍK, MF DNES

obsah | kultura - kultúra