Zlatá Praha má konkurenci

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha, jehož program nastínil nový ředitel přehlídky Tomáš Šimerda, má konkurenci ve druhém ročníku podobně na hudbu zaměřeného festivalu ve Vídni. "Program Zlaté Prahy tento fakt negativně neovlivnil, i když se přehlídka v Rakousku uskuteční dva týdny před ní," řekl Šimerda.

Letošní festival hudebních televizních programů se uskuteční od 8. do 12. května a stává se prologem Pražského jara, jehož program začne 12. května tradičně Smetanovou Mou vlastí. Také úvodní koncert Zlaté Prahy s elitními díly trojice českých skladatelů - Janáčkovou Sinfoniettou, Koncertem pro violoncello a orchestr č. 1 B. Martinů a s Dvořákovou Symfonií č. 9 e moll "Z Nového světa" bude přenášet 8. května ve 20 hodin v přímém přenosu první program České televize. Předznamenáním Zlaté Prahy bude již 7. května pořad In memoriam Jaromil Jireš a Vladimír Sís. Zesnulé režiséry, kteří hudební pořady povýšili svými díly k prvotřídní kvalitě, připomenou jejich pořady Otvírání studánek (Sís) a Zápisník zmizelého (Jireš) ve velkém projekčním sále v budově ČT na Kavčích horách.

Podstatnou změnou festivalu Zlatá Praha je letos přestěhování ze Žofína do Obecního domu na náměstí Republiky. Z programu se pořadatelé zmínili jen o prospěšnosti otevření přehlídky východním zemím. Setkání s východem obstarají letos pořady z Ázerbajdžánu, Kazachstánu, Gruzie, Arménie, Litvy, Lotyšska, Moldávie, Ruska, Bulharska a Rumunska.

(jpk),PRÁVO

obsah | kultura - kultúra