Zpěvák Karel Zich tragicky zahynul

Populární zpěvák Karel Zich tragicky zemřel během dovolené v zahraničí. Zich, který byl s manželkou a menší skupinou dalších lidí na zájezdě, zahynul při potápění u korsických břehů.

Neštěstí se podle české konzulky ve Francii Ljuby Svobodové stalo v úterý odpoledne poblíž města Porto-Vecchio. Zich byl ještě vrtulníkem převezen do nemocnice v tomto městě, ale lékaři ho už nedokázali zachránit. "Šlo tam zřejmě o nějakou nenadálou tragédii," řekla Zichova sestra Marie Dohalská, která bližší podrobnosti o zpěvákově úmrtí neznala.

Pětapadesátiletý Zich, který začal vystupovat se skupinou Spirituál Kvintet a pak se věnoval sólové kariéře, byl u Korsiky na dovolené s manželkou ve skupině asi deseti dalších lidí. Na organizaci zájezdu se podílel jeden český potápěčský klub. Konzulka nyní v Marseille zařizuje konzulární záležitosti spojené s úmrtím. O převoz těla do České republiky se podle ní bude starat pojišťovna, u níž byl Karel Zich pojištěn.

Zpěvákova smrt zasáhla členy skupiny Spirituál kvintet. "Znamená to těžkou ztrátu nejen pro pop music. Je to tak, jako kdyby odešel někdo z rodiny. Spirituál kvintet spolu tráví víc času než obvykle většina rodin. Je takovou rodinou už několik desítek let," svěřil se vedoucí skupiny Jiří Tichota. "Poznal jsem Karla při stávce studentů v lednu 1969. Já tam měl kytaru a on na ni hrál a zpíval a mně se to moc líbilo," vzpomínal na své seznámení se Zichem.

Karel Zich se narodil 10. června 1949 v Praze. Už během středoškolských studií stál u zrodu kapely Framus 5. Studoval na konzervatoři a absolvoval sociologii a estetiku na pražské filozofické fakultě. První sólové album Dům č. 5, na které sám složil hudbu, vydal v roce 1975. Na koncertech tehdy Zicha doprovázela skupina Flop, zpíval i společně s Lenkou Filipovou. Později se začal věnovat interpretaci rock'n'rollu v duchu Elvise Presleyho. Mezi jeho největší hity patřily písně Máš chuť majoránky a Paráda. "Byl také vynikající kytarista, na dvanáctistrunnou kytaru měl u nás málo konkurentů," dodal Tichota.

Karel Zich se v posledních letech angažoval také v nadaci Život umělce, která pomáhá seniorům ze světa kultury. "I když byl velmi vytížený, nikdy neváhal najít si čas na koncerty dobré vůle, které měly pomoci lidem," řekl Tichota.

(iln)

obsah | kultura - kultúra