Zeman opět šije v nové knize do novinářů

Hnůj, póvl a žumpa - to je jen několik výrazů, kterými počastoval žurnalisty expremiér Miloš Zeman ještě v době, kdy byl šéfem kabinetu. Zeman nyní přichází na knižní trh s očekávaným titulem Vzestup a pád české sociální demokracie. Na mušku si v něm bere představitele sedmé velmoci.

Zeman v knize uvádí, že ne každý žurnalista si zaslouží jeho šťavnaté přívlastky. Současný důchodce z Vysočiny v novém díle nehodnotil práci sportovních komentátorů, či zpravodajů.

Bývalý šéf ČSSD v letech 1993 až 2001 si bere na mušku především politické publicisty. "Komentátor je člověk, který buď z vlastní iniciativy, nebo na pokyn šéfredaktora píše jeden den o jaderných elektrárnách, druhý den o nadzvukových stíhačkách, třetí den o zemědělství a tak dál. Přitom nerozumí prvnímu, druhému ani třetímu," napsal Zeman.

Dalším terčem Zemanových výpadů jsou politologové. Expremiér zmínil bývalého poradce exprezidenta Václava Havla Jiřího Pehe. "Mezi takzvanými politology se vyskytuje řada osob, které neúspěšně působily v politice a které si po svém léčí své komplexy tím, že poučují politiky, jak by to dělali oni, kdyby to uměli," tvrdil Zeman.

Podle Zemana jsou všechna česká média pravicová

Zeman dospěl k tvrzení, že "česká média jsou pravicová ze sta procent". Expremiér částečně pochválil "poctivý bulvár Blesk", ale pustil se do deníku Právo. "Je dobré si uvědomit, že v Právu je jeden levicový novinář a že všichni ostatní novináři jsou víceméně pravicoví". Zeman, který v poslední době s chutí píše politické paměti, v nichž kritizuje své politické soky hlavně v ČSSD, tak dává čtenářům a politikům radu, jak na novináře: "Nevšímejte si jich."

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra