Česko má na Oscarech dva zástupce - Želary a Most

Po třech letech se do užšího výběru pěti filmů nominovaných na prestižního Oscara dostal opět český film. Prezident Americké akademie filmových umění a věd Frank Pierson a herečka Sigourney Weaverová v úterý v Los Angeles vyslovili jméno českého filmu Želary. Dalším zástupcem české kinematografie je v kategorii krátkých filmů snímek Most.

Pro producenta a režiséra Ondřeje Trojana je to tak druhý úspěch v kariéře, neboť před třemi lety byl v oscarovém klání snímek Musíme si pomáhat, který produkoval. Želary, které dosud v České republice vidělo přes 400 tisíc diváků, jsou jeho režijním návratem. Předávání cen 76. ročníku Amerických výročních filmových cen se pak uskuteční 29. února v kině Kodak v Hollywoodu.

Želary budou soupeřit s kanadským snímkem Inavze barbarů, který byl uveden na Febiofestu a má tento týden premiéru v tzemských kinech, se švédským Evil, japonským The Twilight Samurai a nizozemským Twin Sisters. Trojan je úspěchem nadšen, za favorita nicméně považuje kanadský snímek. Uvedl to v Českém rozhlase. Distribuci českého snímku ve Spojených státech a v Kanadě bude zajišťovat společnost Sony Pictures Classic.

Českoamerický Most

Druhým, alespoň z části českým želízkem v ohni je třicetiminutový snímek Most, který byl natočen s českými herci v českém jazyce. Světovou premiéru si odbyl na loňském Sundance festivalu a po celý rok sbíral hlavní ceny po světových festivalech. "Most je dramatickým příběhem otce, který je okolnostmi donucen volit mezi povinností a láskou," sdělila Novinkám Jana Králíková ze společnosti Prague Indies Productions, která byla koproducentem filmu.

"Film byl natáčen Praze a polském Štětíně. Štáb filmu tvořili s výjimkou režiséra a kameramana čeští filmaři," uvedla Králíková. Režisér filmu Bobby Garabedian se po hereckých počátcích stal úspěšným režisérem videoklipů a reklam. "Film Most je jeho hraný režijní debut," dodala. Ve filmu hrají například Vladimír Javorský, Linda Rybová, Klára Issová či Ester Geislerová.

Pán prstenů s 11 nominacemi

Mezi pětici nejlepších filmů akademici vybrali snímky Pán Prstenů: Návrat krále, Ztraceno v překladu, Tajemná řeka, Seabiscuit a Master and Commander: Odvrácená strana světa.

Poslední část tolkienovské ságy Návrat krále získal celkem 11 nominací. Trošku překvapivě mezi nimi není ani jediná herecká kategorie, ve kterých se filmu Petera Jacksona dávaly jisté šance. Tvůrci filmu jsou čerstvě ověnčeni čtyřmi Zlatými glóby. Chuť si naopak spravili tvůrci filmů Master and Commander a Seabiscuit, kteří při udílení Zlatých glóbů vyšli naprázdno, s 10 respektive 7 nominacemi.

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra