Zemřela herečka Stella Zázvorková

Ve věku 83 let zemřela herečka Stella Zázvorková. Zemřela ráno ve svém bytě v Praze-Dejvicích. Údajně podlehla infarktu. Zázvorková hrála v desítkách filmů, televizních i divadelních inscenací. Poslední malou roli měla v Románu pro ženy.

"Paní Zázvorková zemřela," potvrdila iDNES Hana Höschlová, blízká rodinná přítelkyně. Zesnulou herečku objevili ráno přátelé, kteří se o ni starali. Přivolali lékaře, který dorazil po 11. hodině, ale už pouze konstatoval smrt.

Zázvorková podle Höschlové podlehla infarktu, nicméně přesnou příčinu smrti zřejmě určí pitva. "Netrápila se," podotkla.

Do bytu dorazil i synovec herečky, filmový architekt Jan Zázvorka, který se zhroutil. Právě na něm budou přípravy pohřbu, který by se měl uskutečnit do pěti dnů.

Höschlová připustila, že by se poslední rozloučení mohlo konat v pražském Divadle ABC, kde herečka v devadesátých letech coby host vystupovala.

Stella Zázvorková se stala českým uměleckým velikánem. Ztvárnila přes padesát divadelních a více než 180 filmových a televizních rolí. Letos na jaře dostala cenu Český lev za dlouholetý umělecký přínos. Narodila se 14. dubna 1922 v Praze. Po studiích na herecké škole E. F. Buriana nastoupila do Divadla pro mládež Míly Mellanové.

Svá nejslavnější léta prožila v Městských divadlech pražských, kde působipa v letech 1962 až 1990.

iDNES

obsah | kultura - kultúra