Devadesátiny režiséra Jiřího Weisse v Los Angeles

Generální konzulát ČR v Los Angeles zorganizoval dne 28. března 2003 v předvečer devadesátin významného českého filmového režiséra Jiřího Weisse večer k jeho poctě, kterého se zúčastnilo na šedesát pozvaných hostů a rodina J. Weisse.

"Kdysi, před devadesáti lety, Jiří odmítl vidět v hledáčku kamery Fričův bílý mercedes. Přišlo to jej i nás zatraceně draho, ale aspoň jsme se nenudili; a jsme si jisti, že ho dnes přece jen zahlédne" - při této parafrázi slov J. Weisse byl překvapený oslavenec obdarován modelem bílého mercedesu (zkuste jej sehnat v LA !). P. Pochylý a generální konzulka ČR G. Fuchsová poté četli úryvky z knihy Jiřího Weisse "Bílý mercedes" a režisér Weiss je komentoval a doplňoval o zážitky v knize nevyřčené.

Na závěr první poloviny večera jako další překvapení byly citovány gratulace těch, kteří se oslavy nemohli zúčastnit: Vladimíra Opěly "...děkuji Vám jménem Národního filmového archivu i jménem svým za všechno, co jste pro rozvoj a slávu českého filmovnictví prozatím udělal…", Vlasty Chramostové a Stanislava Miloty "...děkujeme za všechny krásné filmy, co jsi udělal", ministra kultury ČR Pavla Dostála "...dovolte mi, abych Vám vyjádřil své hluboké uznání za Vaši uměleckou činnost, kterou jste se nezapomenutelně vepsal do historie světového filmu…", Juraje a Deany Jakubiskových "...a také vidím Vás, jak se usmíváte, jak mi chcete poradit, abych nedělal chyby, na kterých jste se v životě mnohokrát poučil...", Ivany Hlavsové, první generální konzulky v Los Angeles, nyní ředitelky amerického odboru MZV "...přejeme Vám do dalších mnoha let, ať Vás Vaše síla a vtip nikdy neopustí...", předsedy vlády ČR Vladimíra Špidly "…s opravdovým potěšením jsem četl knihu Vašich vzpomínek ... a znovu se mi vybavilo mnoho krásných Vašich filmů..." a Martina Stropnického, bývalého ministra kultury ČR, velvyslance a herce "...přeju Vám i sobě, aby nám Pámbu tleskal. A aby měl proč.Vám pak navrch spoustu krásných roků plných sanšajnu, lásky a radosti ze života...".

Státní hymnou České republiky pak byla zahájena oficiální část večera, kdy generální konzulka ČR Margita Fuchsová předala J. Weissovi Pamětní stříbrnou medaili Ministerstva zahraničních věcí ČR.

A protože se jedná o nestora českého filmu a protože jsme v Hollywoodu, nechybělo ani odhalení stříbrné hvězdy na Českém chodníku slávy: "Nechť tato nová hvězda září dlouhá léta, stejně jasně jako září lidská hvězda Jiřího Weisse zítra již devadesát let."

MZV CR

obsah | kultura - kultúra