Múza Andyho Warhola v Praze

Do Prahy zavítá jedna z žen, které měly k výstřednímu americkému umělci a zakladateli pop-artu Andy Warholovi nejblíže. Své obrazy bude v Muzeu Kampa vystavovat Isabelle Collin Dufresneová známá jako Ultra Violet. Pokřtí i aktuální vydání svých vzpomínek.

Vernisáž obrazů bude 10. října a výstava potrvá do 5. listopadu. Knížka s českým názvem Má léta s Andy Warholem vychází česky již podruhé, poprvé to bylo krátce po roce 1989. Autogramiáda a křest knihy za účasti Ultra Violet se bude konat 11. října od 16 hodin v Paláci knih Luxor. "Ultra Violet přijíždí do ČR poprvé, byla pouze na Slovensku v Medzilaborcích při otevření muzea Andyho Warhola," uvedla Denisa Novotná za nakladatelství Euromedia Group.

Ultra Violet se narodila v roce 1935 ve Francii v zámožné rodině. Záhy se začala věnovat umění a v roce 1953 se přestěhovala do New Yorku, kde v šedesátých letech potkala Andyho Warhola.

Pobývat v legendární Warholově Továrně patřilo v 60. letech v New Yorku k bontonu a věděla to celá umělecká smetánka. Warhol měl mnoho múz, které hrály či pózovaly v jeho filmech, mezi muži i ženami. Nazýval je Superstars, tou nejznámější byla temná kráska Ultra Violet.

Bouřlivá doba a život s Andy Warholem

Autobiografické vzpomínání Ultra Violet mapuje bouřlivé období Ameriky, z něhož umělci čerpají dodnes. Autorka stála u zrodu většiny jeho stěžejních děl - ať výtvarných, či filmových. V knize líčí léta prožitá se Salvadorem Dalím, Johnem Grahamem, americkými výtvarníky Johnem Chamberlainem a Edwardem Ruschou i s Warholem. Popisuje divoké večírky plné drog a sexu, neopakovatelnou atmosféru Ameriky 60. a 70. let i setkání s nejrůznějšími lidmi od Johna Lennona a Yoko Ono až po americké kosmonauty či Richarda Nixona.

Cesty Ultra Violet a Warhola se začaly rozcházet, když umělce v roce 1968 postřelila Valerie Solanasová. Od té doby žil Warhol ve strachu, pomalu opouštěl staré přátele z Factory a stále více žil podle svého hesla "Sláva je umění zpeněžit svou auru".

NOVINKY, ČTK

obsah | kultura - kultúra