Československá kinematografie šedesátých let

Ve spolupráci s Unií egyptských filmových kritiků uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Káhiře ve dnech 9.-11. dubna 2006 třídenní filmovou přehlídku Československá kinematografie šedesátých let.

V promítacím sále Unie byly uvedeny tyto snímky ze Zlatého fondu české kinematografie: Kdyby tisíc klarinetů režisérů Jana Roháče a Vladimíra Svitáčka, Spalovač mrtvol režiséra Juraje Herze, Hoří, má panenko režiséra Miloše Formana, Kdo chce zabít Jessii režiséra Václava Vorlíčka, Starci na chmelu režiséra Ladislava Rychmana a Limonádový Joe Oldřicha Lipského.

Filmy zhlédla řada domácích filmových kritiků, novinářů, několik režisérů a scénáristů, děkan a profesoři filmové fakulty Helwan University, čeští, slovenští a egyptští studenti, krajané. Přehlídka splnila svůj účel, snímky se líbily, hojně se o nich debatovalo. Největší úspěch měly filmy Limonádový Joe, Kdo chce zabít Jessii a Spalovač mrtvol. Tutéž přehlídku uvede velvyslanectví ještě jednou ve dnech 1. - 7. června 2006 ve větším formátu, v sále Centra kreativity při Cultural Development Fund v prostorách Cairo Opera House. K šestici snímků se připojí oscarový film Ostře sledované vlaky J. Menzela.

VELVYSLANECTVÍ ČR V EGYPTĚ

obsah | kultura - kultúra