Výstava Ferdinanda Staška v Egyptě

V hotelu Le Méridien v egyptském Luxoru se 3. prosince konala vernisáž výstavy fotografií Ferdinanda Staška ze sbírky nedávno zesnulého českého Egypťana Vlastimila Skákala. Výstavu tvoří soubor fotografií staré Káhiry, které pořídil Ferdinand Stašek před druhou světovou válkou.

Český malíř Ferdinand Stašek (1888-1935) studoval na Umělecko průmyslové kole v Praze u prof. Dítě, později na uměleckých školách v Římě a Mnichově v Československu tvořil asi dva roky. Maloval krajinu v jižních Čechách, odkud pocházel. Do Egypta přijel na základě konkurzu Ministerstva kultury Egyptského království. po první světové válce. V Káhiře se usadil v roce 1923. Maloval orientální motivy, portréty členů diplomatického sboru, členy předních egyptských rodin včetně krále Fuada I. Bohatá je i jeho fotografická činnost. Řada jeho fotografií sloužila jako podklad pro tvorbu obrazů. V Káhiře vystavoval poprvé na Salon du Caire v roce 1927, podobně jako další čeští malíři Jaromír Hilbert (1897-1995) a Václav Příhoda (1888-1941). Ferdinand Stašek zemřel v Káhiře v roce 1935 a je zde i pochovaný.

Zajímavá je i osobnost Vlastimila Skákala, z jehož soukromé sbírky Staškova díla pocházejí. Skákačova rodina, která v meziválečném období podporovala zmíněné české umělce v Egyptě, se usadila v Egyptě v roce 1903. Vlastimil Skákal se narodil v Káhiře v roce 1919. Od roku 1939 byl členem československé zahraniční armády ve Francii a Anglii. Válku končil jako poručík letectva v 311. peruti RAF. Za své válečné zásluhy získal Válečný kříž, Medaile za chrabrost, Medaile za zásluhy I. třídy a hodnost plukovník ve výslužbě. Od roku 1958 byl Vlastimil Skákal obchodním ředitelem Centrokomise v Káhiře, která prodávala československé výrobky v Egyptě. V roce 1995 převzal Vlastimil Skákal na českém velvyslanectví v Káhiře český pas, v následujícím roce i jeho manželka. Vlastimil Skákal zemřel koncem letošního roku. Jeho pohřeb se konal 14. listopadu 2005 ve švýcarském protestantském kostele v Káhiře.

MZV

obsah | kultura - kultúra