15 rokov Literárnej a kultúrnej agentúry

1. marca 2006 oslávi Literárna a kultúrna agentúra (LCA) 15. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravila slovesné a hudobné podujatia, ktoré sa uskutočnia od 28. februára do 4. marca.

Literárnu a kultúrnu agentúru založil v roku 1991 Koloman Kertész Bagala so zámerom podporovať kvalitnú domácu umeleckú tvorbu. Doposiaľ vyšlo 250 kníh vyše 100 slovenským prozaikom, básnikom humoristom a literárnym kritikom. Od roku 1996 každoročne vyhlasuje literárnu súťaž Poviedka, ktorej sa zúčastnilo 8 363 autorov. V roku 2006 bol vyhlásený literárny súbeh Román. LCA organizuje aj rozmanité kultúrne podujatia: besedy, autogramiády, vernisáže, festivaly. Počas pätnástich rokov ich zorganizovala na Slovensku i v zahraničí vyše 500.

Oslavy 15. výročia založenia LCA budú prebiehať v piatich kultúrnych strediskách v Bratislave.

V utorok 28. februára v klube Artotéka bratislavskej Mestskej knižnice laureát Ceny Dominika Tatarku Stanislav Rakús predstaví päť zväzkov svojho zobraného diela (Mačacia krajina; Žobráci; Pieseň o studničnej vode; Temporálne poznámky; Nenapísaný román). K jeho tvorbe sa vyjadria literárni vedci Peter Zajac, Markéta a Marián Andričíkovci, Ivan Žucha a ďalší. Podujatie moderuje Peter Darovec.

V stredu 1. marca v divadle Stoka Dušan Taragel a ilustrátor Jozef Gertli Danglár uvedú dlho očakávaného knižného sprievodcu Paula H. Colohnatta a Josepha P. Guttermana Vražda ako spoločenská udalosť. K oslavám samozrejme nemôže chýbať Galavečer. Po krste knihy budú v divadle Stoka spomínať na uplynulé roky: vydavatelia Koloman Kertész Bagala (LCA), Martin Plch (Vydavateľstvo Európa) a Maroš Hečko (AZYL records). Slávnostný program moderuje spisovateľ Pavol Rankov a ako hudobný hosť sa predstaví Pavol Hammel.

Štvrtok 2. marca pre ľudí, ktorí majú radi nielen kvalitnú literatúru ale aj hudbu, film a nadupanú zábavu pripravil K. K. Bagala prvý ročník audiovizuálneho festivalu AZYL. V klube Babylon sa bude oslavovať od súmraku do úsvitu. Premietnu sa baskické krátkometrážne filmy, vystúpi literárna skupina Živý dôkaz - total brutal live (účinkujú: Laco Kerata, Silvester Lavrík, Vlado Janček, Karol D. Horváth, K. K. Bagala a špeciálny hosť Ondřej Mrázek), tip-topová formácia Tretí sektor (MC Neexist, DJ Rozmer, CPT Vincenzo a hosť DJ Jazzy) a hudobné skupiny Home Made Mutant (Maroš Hečko, Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Maťko Zajko a hosť Robo Roth), Double Affair (Jozef Vlk, Peter Krajniak, Ana Krsmanovic a Janka Olahová), The Hermit & The Ferryman feat. Slide & Udu (Oskar Rózsa, Lubor Priehradník, Igor "Ajdži" Sabo, Maťko Zajko) a až do rána bude solídnu muziku mixovať DJ Kinet. Vizuálnu performance predstavia VJ Kufrik Brothers.

V piatok 3. marca sa stretnú v kníhkupectve Ex Libris milovníci humoru. Kornel Földvári v ňom totiž pokrstí knihu O karikatúre. Jeho hosťami budú spisovatelia Dušan Dušek, Tomáš Janovic, hudobník Peter Lipa a mnohí karikaturisti.

V sobotu 4. marca vyvrcholia pompézne oslavy v priestoroch Divadla F7 (GUnaGU) literárno-hudobnou performance spisovateľov Pavla Rankova, Petra Krištúfka a skupiny EYE.

BLESKOVKY

obsah | kultura - kultúra