Polstoročnica festivalu Východná od piatku do nedele

Na jubilujúci 50. ročník folklórneho festivalu Východná (2.-4. júla) dnes o 19:30 upozorní mimoriadne úspešné a takmer legendárne predstavenie Na skle maľované v amfiteátri vo Východnej. Ako agentúru SITA informoval Ivo Rozsypal z Národného osvetového centra (NOC), napriek niekoľkým posledným a rozlúčkovým prestaveniam sa v hlavnej úlohe znovu predstaví Michal Dočolomanský. Na samotný folklórny festival pozvú vystúpením v piatok o 14:00 tanečníci z bratislavského súboru Lipa na námestí v Liptovskom Mikuláši. Rázovitá obec pod Kriváňom Východná bude tento rok patriť slovenským amatérskym kolektívom s programami, ktoré divákov za posledných 49 rokov zaujali najviac, uviedol Rozsypal.

Vo festivalovom amfiteátri vo Východnej budú v piatok folklórne súbory z Východnej, Važca a Štrby, svetoznáma Lúčnica, Romale-čhavale a humoristická skupina Drišľak. V sobotu sa návštevníci môžu tešiť napríklad na hudobno-tanečnú šou SĽUK-u Cirkus svet. V tridsiatich javiskových a nejaviskových programoch sa na festivale predstaví sedem detských folklórnych súborov, 17 folklórnych súborov, 14 folklórnych skupín a 14 ľudových hudieb. Festival vyvrcholí v nedeľu večerným galaprogramom Dedičstvo krásy. Vystúpi v ňom profesionálny súbor Honvéd z Budapešti, z Poľska súbor Polaniorze z Koszczielisk, Bažalička z Plachtiniec-Príbeliec, Kubra z Kubry, Partizán zo Slovenskej Ľupče, Zemplín z Michaloviec, Danaj z Česka alebo Liptov z Ružomberka.

Zo sprievodných podujatí môže návštevníkov zaujať výstava 50 rokov FF Východná - artefakty, rezbárske sympózium Kresané do dreva, výstava Modrotlač, jarmok ľudových výrobcov alebo majstri ľudových remesiel, ktorí budú predvádzať tradičné remeslá. Lektori pomôžu záujemcom vyrobiť si aj vlastnú slamenú ozdobu, píšťalku či drôtený šperk.

Festival spoločne pripravili Národné osvetové centrum, Združenie priaznivcov folklórneho festivalu Východná, Obec Východná, Liptovské osvetové stredisko, Liptovský Mikuláš a Folklórna únia na Slovensku. Finančne prispelo ministerstvo kultúry a International Visegrad Fund.

(r)

obsah | kultura - kultúra