Victoria: Prý jsem královna

Zpěvačka Victoria (22) přijela do Česka před osmi lety z Jihoafrické republiky. Má trochu stále problémy se zdejší mentalitou, nicméně soudí, že zvláště na venkově žijí veselí lidé. Živit se chce zpěvem, v těchto dnech vydává své první album This IS Me!

Na plakátech k vaší debutové desce náte napsáno, že jste "královna české r'n'b". Jak jste k tomu dospěla?

Ten nápis překvapil i mě. Nemyslete si, že jsem přišla a začala o sobě tvrdit, že jsem královna českého r'n'b. Na ten přídomek přišli ve firmě, u které vydávám. Začali to psát všude a mně nezbylo než přijmout, že jsem královna. Vím ale, že to musím dokázat.

Jak?

R'n'b nemá v Česku tradici. Kolik zpěváku tady je? Sámer Issa, dál o nikom nevím. Ten styl má nějaká pravidla, která by se měla dodržovat. Zpěvák by měl určitým způsobem vystupovat a být v kontaktu s lidmi, kteří r'n'b milují. Já bych chtěla přispět k tomu, aby tady lidé začali r'n'b víc poslouchat. Je to na dobré cestě. Mám třináctiletou sestru, která mi tvrdí, že u nich ve třídě se poslouchá hlavně hip-hop a r'n'b. Za deset let to bude ještě lepší.

Je těžké být průkopníkem r'n'b na české hudební scéně?

Je to strašně těžké. Víte v čem? Pro mě v řeči. Častokrát chci něco vysvětlit, ale jde mi to špatně, protože česky ještě neumím tak dobře. Mám nějaký blok.

Jak jste k r'n'b přišla vy?

Narodila jsem se v Jihoafrické republice v Kapském Městě. Odmalička jsem zpívala gospel v kostelním sboru. U nás je ale gospel jiný než v Americe. Cítíme ho, zpíváme ho, ale neděláme přitom tak hysterické scény. Jedenáct let jsem také studovala klasickou hru na klavír, ovšem chtěla jsem hlavně zpívat. Když jsem ve čtrnácti přijela do České republiky, začala jsem.

Proč jste přijela do Česka?

Táta je Čech a dostal nabídku tady pracovat. Část rodiny jela s ním, starší brácha a sestra zůstali v Jihoafrické republice, kde pracují. Táta s námi doma nikdy nemluvil česky. Hovořili jsme anglicky a holandsky, což jsou nejpoužívanější jazyky v Jihoafrické republice. Holandsky proto, že Holanďani byli první bílí lidé, kteří tam přišli. Když jsem přijela do Česka, musela jsem se česky učit od začátku. Je to těžký jazyk.

Victoria je vaše umělecké jméno. Jak se vlastně jmenujete úředně?

Věra Ficková. Já ale chtěla vždycky jméno Victoria. Jsem z pěti dětí a moji čtyři sourozenci mají krásná jména. Když jsem začala zpívat, přijala jsem krásné jméno také - Victoria.

Bylo pro vás přesídlení z Kapského Města do Prahy šokující?

Velmi šokující: lidé, počasí, mentalita. V Jihoafrické republice jsou lidé příjemní a otevření. Když cítí, že něco potřebujete, přijdou za vámi sami od sebe a ptají se vás, co vám schází, jak vám mohou pomoci. Tady je to úplně naopak. Když jsem projevila přání někomu pomoci, považovali mě za zvláštní. Už jsem si na to ale zvykla.

To je jediné nemilé překvapení, na které jste v Čechách narazila?

Asi před měsícem jsem měla koncert, na kterém byla řada jiných zpěvaček. Slyšela jsem, jak si omně povídají: "Proč u nás dostává šanci nějaká holka z Jižní Afriky? Proč nezůstane doma?" Panebože, já neměla možnost si vybrat, jestli zůstanu v Jihoafrické republice, nebo se přestěhuje sem. Bylo mi čtrnáct let. Ze slov, která jsem zaslechla, mi bylo strašně smutno.

Ztrácíte jihoafrickou mentalitu?

Cítím, že si zvykám na zdejší mravy. Jsem přesvědčena o tom, že v Česku žijí velmi příjemní a veselí lidé. V Praze tolik ne, ale na venkově je jich spousta.

Vracíte se do Jihoafrické republiky?

Vracím. Naposledy jsem tam byla loni.

Na nové desce Sámera Issy s ním zpíváte duet. Jak k té spolupráci došlo?

Měla jsem koncert v pražském klubu Mecca. Sámera jsem neznala, ale jsem jeho velkou fanynkou. Najednou za mnou začaly chodit kamarádky s tím, že je tam Issa a že je to úžasné. Zazpívala jsem, jemu se to líbilo, dali jsme se do řeči a skončilo to duetem Hot And Wet na jeho albu. Po celou dobu naší spolupráce jsme komunikovali přes telefon. Když jsem svou část písničky ve studiu zpívala, nebyl u toho. Ale myslím, že to dopadlo dobře.

Co budete dělat, když se z vás královna českého r'n'b nestane?

Chtěla bych se v každém případě živit muzikou, i když vím, že to bude těžké. Dokončila jsem studia na Britské obchodní akademii, takže bych mohla dělat něco v ekonomické oblasti. Nedokážu si ale představit, že bych od rána do večera seděla u počítače. Můj sen je jinde: chci se dostat na MTV Music Awards.

PRÁVO

obsah | kultura - kultúra