Mystik, ktorý miloval prírodu

Dnes sa o 17.00 h v Bratislave otvára výstava veľkého mena českých výtvarných a literárnych dejín Josefa Váchala (1884 - 1969).

Galéria mesta Bratislavy pripravila rozsiahlu prehliadku drevorytov, kresieb, malieb, knižných originálov, ale aj drobných úžitkových predmetov človeka, ktorý celú tvorbu premietol do symbiózy literatúry, umenia a filozofie. Váchalove práce zapožičané najmä z archívu Památníku národního písemnictví budú v Pálffyho paláci verejnosti sprístupnené do 28. augusta.

Josef Váchal dřevorytec. Tak uvádzal svoje meno pri autorských knihách. Okrem toho maliar, grafik, ilustrátor, spisovateľ, básnik, typograf, rezbár, tvorca pôvodných písmen, vynálezca nových grafických postupov. Miloval stredovek a baroko. Obdivoval historické knihy a drevoryty, ktoré sám vytváral. "Knihy vnímal ako artefakt. Robil ich celé sám - od myšlienky až po väzbu," hovorí jeden z najväčších nadšencov pre Váchalovo dielo, vydavateľ Ladislav Horáček.

Jeho dielo prirovnávajú k Williamovi Blakeovi - podobne ako slávneho anglického symbolistu, aj Váchalovu myseľ po celý život ovládal záujem o mystiku a okultizmus, psychológiu, posmrtný život či vampirizmus. Podobne ako on prenášal svoje témy do vlastnoručne tlačených kníh s autorskými ilustráciami - z jeho dielne sa dochovalo viac ako 50 autorských v koži viazaných kníh, s vlastným textom, písmom a drevorytmi.

Váchal bol umelec, s pochopením diela ktorého mali dlho historici umenia problém. Svojím umením a širokým tvorivým záberom v podstate neuchopiteľný, a tak nezaraditeľný dlho čakal na svoje prehodnotenie. Váchal sa svojím dielom na Slovensku predstavuje po prvýkrát. Túto krajinu však v tridsiatych rokoch minulého storočia opakovane navštívil a zo stretnutí so stredným a východným Slovenskom vzišiel rukopis s názvom Cesta Slovenskem s A. Calmetem, ktorú má v pláne najbližšie ponúknuť vydavateľstvo Paseka.

ANDREA KOPERNICKÁ

obsah | kultura - kultúra