Uruguayští kapucíni tančí polku

Žáci základní školy Institutu kapucínských sester z Maldonada "Elvíra Correa de Marini" v rámci školního projektu poznání cizích států prostřednictvím tance pomyslně navštívili některé vzdálené země.

Při přípravách projektu jsme v jedné z našich tříd zjistili, že žák Agustin Golfarini nám může přiblížit Českou republiku. Jeho rodiče jsou zaměstnanci kanceláře v Punta del Este spolupracující s ČR a díky tomu mají bližší vědomosti o Česku. Chlapec nám nadšeně vyprávěl o - dle jeho slov - malé zemi, která se pyšní bohatou kulturou. Rodina se stala prostředníkem mezi školou a paní Irenou Mayerovou, honorární konzulkou České republiky. Paní konzulka nám s velkým pohnutím vyprávěla o své vlasti, zvycích a poskytla nám potřebné materiály k přípravě choreografie pro jeden z typických folklorních tanců - polku.

Rodiče dětí ušili dle kroje zapůjčeného velvyslanectvím jeho napodobeniny. Podle Prodané nevěsty na videu se děti s polkou seznámily a začaly nacvičovat. Tanec byl velmi veselý a povedený, ačkoliv díky nedostatku zkušeností "létaly některé střevíce".

Děti se radovaly, Česká republika se nám přiblížila víc než jen ukázkou jednoho tance, cítili jsme Vaši zemi velmi blízko, i když jsme tak vzdálení. Hodně jsme se o Vaší zemi naučili, a doufáme, že se naučíme ještě víc, že budeme mít možnost poznat Vaše literární autory, malíře, hudebníky, Vaši společnost a učitele, abychom ještě více mohli našim dětem připomenout Vaši bohatou kulturu.

Posíláme České republice - naší přátelské zemi - srdečný pozdrav z Východní republiky Uruguay.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra