Tváre, ktoré prežili holocaust

Národné židovské múzeum vo Washingtone sa stalo hostiteľom nedávno dokončenej expozície s fotografií názovom We Endured. Ide o dvadsaťšesť portrétov slovenských Židov, ktorý prežili holocaust počas druhej svetovej vojny. Autorom výstavy je slovenský rodák Yuri Dojč, ktorý v roku 1968 emigroval do Kanady.

Myšlienka nafotiť ľudí, ktorí stratili svojich milovaných, svoj domov i majetok, sami však prežili a dokázali sa pobiť s nepriaznivým osudom, sa zrodila v roku 1996. Vtedy začal Yuri Dojč týchto ľudí navštevovaťa napadlo ho, že by ích tváre mohol naveky zvečniť na na svitku negatívu. "Spočiatku to nebolo ľahké," povedal Dojč pri slávnostnom otvorení expozície. ". Keď sa však dal jeden odfotografovať a druhý povedal, že je to dobré, už to išlo ako snehová guľa."

Fotografie sa však neobjavili poprvé až v Národnom židovskom múzeu. Prvýkrát boli vystavené na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone. Na vernisáž vtedy Dojč cestoval 11. septembra 2001, v deň teroristických útokov na USA. "Na tento deň nikdy nezabudneme tak, ako nezabudneme na ľudí na týchto fotografiách," povedal fotograf.

(mp)

obsah | kultura - kultúra