Hlavní hvězdou Trutnova byl Václav Havel

Jedna z nejostřeji sledovaných akcí hudebního léta, Open Air Music Festival v Trutnově, jehož tradice sahá až do roku 1987, má za sebou další vydařený ročník.

Největším hudebním lákadlem bylo jméno legendy britského tvrdého rocku, skupiny Motörhead, hlavní hvězdou nakonec ale asi byl exprezident Václav Havel, který se festivalu, vzdáleného jen pár kilometrů od jeho chalupy na Hrádečku, každoročně účastní jako divák.

Václav Koubek i Hare Kršna

Rockové dění v Trutnově tentokrát začalo už ve čtvrtek hudebním "předkrmem" několika místních souborů. Teprve v pátek odpoledne se program rozjel naplno na všech čtyřech scénách. Hlavní pódium obsadily největší hvězdy a ta malá byla určena méně známým rockovým kapelám.

V "Krušovickém stanu" obstarával dramaturgii písničkář Václav Koubek, který program povětšinou sestavil ze svých folkových kolegů, zatímco alternativně-meditativní scénu měli plně ve správě příslušníci hnutí Hare Kršna, kterým jsou pořadatelé trutnovského festivalu tradičně nakloněni.

I když se Trutnov nemůže a jistě ani nechce vyhnout tomu, aby na něm vystupovaly kapely patřící téměř k inventáři snad všech letošních festivalů (například Vypsaná fixa, Gulo Čar, Mig 21, Nahoru po schodišti dolů band, Ready Kirken, Tata bojs), přesto má jeho dramaturgie svá specifika. Trutnov si totiž zakládá na své undergroundové minulosti, neodmyslitelně k němu patří postava Ivana M. Jirouse, na jevišti, v zákulisí i v hledišti vskutku nepřehlédnutelná, stejně jako například písničky Dáši Vokaté, jež letos odehrála dokonce dva bloky.

Dalším pro festival typickým prvkem je každoročně pozvání některého ze zřídka vídaných rockových klasiků. Tentokrát jím byl právem nadšeně přijatý slovenský zpěvák Pavol Hammel se staro-nově obsazenou skupinou Prúdy. Na pódiu amfiteátru Na Bojišti nesmí chybět ani zástupce odlišného hudebního světa. V minulosti to byl třeba Ivan Mládek, který díky svému úspěchu na zdejším festivalu v roce 1995 nastartoval velký comeback. Tuto roli letos cele splnil Daniel Nekonečný se svým Šumem svistu - i on od tradičně tolerantního trutnovského publika sklidil mocný aplaus.

Nezklamali pochopitelně ani Motörhead. Jejich páteční popůlnoční vystoupení bylo čítankovým příkladem, že ať je hudba jakkoli "stará", v důvěryhodném a energeticky nabitém podání si zachovává působivost bez ohledu na čas. Když Motörhead zabrousili (kromě klasických hitů) i do punkového zpěvníku Sex Pistols, nebyl problém uvěřit, že frontmanovi Lemmymu Kilmisterovi v jeho téměř šedesátiletém těle stále bije rebelské srdce.

Letošní ročník trutnovského festivalu byl věnován Karlu Krylovi. Hlavní den přehlídky ostatně připadl na historické datum 21. srpna. Zřejmě i proto se tentokrát každoroční návštěvník Václav Havel rozhodl výjimečně vystoupit na pódium a pronést k mnohatisícihlavému publiku pár slov. Během následující procházky areálem jej pak následovala vlna potlesku, podávání rukou a žádostí o podpisy.

Bylo znát, že u části mladé a střední generace, pro kterou je rocková hudba vyjádřením životního postoje, požívá stále Václav Havel velké úcty. Jistě ne pouze ze zdvořilosti ostatně zpěvák populárních Ready Kirken, jejichž několik písniček si Havel poslechl, prohlásil, že jej stále považuje za svého jediného prezidenta. I když už Trutnov nemá na festivalové soupisce tak výsadní postavení, jako míval v polovině 90. let, stále stojí za to na něj vyrazit. Nejen proto, že nabízí spoustu hudebních zážitků, které jiné srovnatelné akce z různých důvodů poskytovat nemohou, ale i pro svou specifickou atmosféru tolerance a radosti ze života.

ONDŘEJ BEZR

obsah | kultura - kultúra