Jiří Trnka v Montrealu

3. března 2005 byla v prostorách známého montrealského kina "Cinématheque québécoise" slavnostně zahájena přehlídka filmů významného českého výtvarníka a animátora Jiřího Trnky.

Tuto retrospektivu připravil Generální konzulát ČR v Montrealu ve spolupráci s uvedenou institucí, jejíž posláním je uchovávat, dokumentovat a podporovat národní a světové filmové a televizní dědictví. Slavnostní večer zahájil výkonný ředitel "Cinématheque québécoise" M. De Bloise a generální konzulka V. Jarešová. Promítnuty byly filmy "Čertův mlýn" a "Císařův slavík". Představení a číše vína se účastnilo na 130 hostů z řad odborné veřejnosti, uměleckých škol, muzeí, dalších kulturních institucí a diplomatického sboru. Přehlídka potrvá do 28. dubna a diváci budou mít možnost zhlédnout až 25 filmů z tvorby J. Trnky.

Jiří Trnka byl představen jako vynikající umělec, který ovlivnil světový animovaný film. V roce 1959, kdy uvedl na filmovém festivalu v Cannes film "Sen noci svatojánské", byl nazván "Disneyem Východu". J. Trnka miloval loutky; ve své tvorbě se soustřeďoval nejen na děti, ale i na dospělé diváky. Jeho filmy jsou oceňovány zejména pro svou citlivost, vybraná témata, brilantnost animace, jednoduchost loutek a rovněž pro hudební doprovod, jehož kvalita byla zaručena častou spoluprací s V. Trojanem.

MZV ČR

obsah | kultura - kultúra