Herci šermiari

Členovia Tovarišstva starých bojových umení a remesiel sa zaskveli nielen v slovenských, ale i zahraničných filmoch.

V septembri tohto roku poslúžili uličky Bratislavy, Červený Kameň a Tomášikovo francúzskemu štábu, ktorý sem prišiel nakrútiť televízny film na motívy Maupassantovej poviedky Miláčik. Okrem desiatok slovenských hercov - v úlohe mediálneho magnáta sa vo filme objaví i riaditeľ TV JOJ Milan Kňažko - hľadali aj zručných šermiarov a pištoľníkov. "Oslovil nás produkčný za slovenskú stranu, ktorý našu prácu pozná z iných filmov," hovorí šermiarsky majster Peter Koza, zakladateľ skupiny Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel (TOSTABUR), ktorá žne úspechy doma i vo svete. Nečudo, že o naslovovzatých profesionálov prejavujú záujem aj filmári. Tak to bolo aj v prípade amerických filmov Katarína Veľká či Hmly Avalonu.

Staré mravy starým spôsobom: Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel je prvou šermiarskou skupinou na Slovensku. Za jej vznikom stojí charizmatický 58-ročný Peter Koza. Už štyri desaťročia obdivuje kvality presvedčivých bojovníkov slovenské, ale i talianske, rakúske, nemecké či české publikum. Ich práca sa nesie v duchu hesla Antiquo modo antiquo more - staré mravy starým spôsobom. Čo to znamená v praxi? Ako hovoria predstavitelia skupiny, ich snahou je predvádzať a vyučovať šerm podľa tradícií škôl starých šermiarskych majstrov. Okrem toho z dielní Tovarišstva vychádzajú repliky historických chladných a palných zbraní či historické odevy.

Od športu k herectvu: Keď Peter Koza prestúpil od športového šermu k historickému, nadviazal blízke vzťahy s ľuďmi od divadla. Pretože k divadlu občas patria aj vytasené kordy a naopak, v historickom šerme by sa malo objaviť aj trocha herectva. "Hrať ani šermovať nie je maličkosť. Keď som prvý raz prišiel učiť do Národného divadla, hovoril som hercom, že musia pri šerme kričať, vydávať zvuky. Oni sa len smiali, vraj to zvládnu na premiére. Povedal som im, že keď budú pri skúške potichu, tak to nezvládnu. Neverili mi a neskôr sa to prejavilo," spomína P. Koza. Na druhej strane však na spoluprácu s hercami nedá dopustiť. Najmä režijnú pomoc Tovarišstvo rado prijalo. Lebo aj šermiari sa mali čo od hercov učiť. "Najviac nám pomohol herec a režisér Dušan Kaprálik," prezrádza P. Koza. "S mágom Kozom sme sa stretli na javisku pred tridsiatimi rokmi pri inscenácii Trochu si, láska, spolu pohovorme. Do hry sa vsunul šerm, a tak sme sa spoznali," vysvetľuje D. Kaprálik.

Oženil sa s Tovarišstvom: Dušan Kaprálik síce nikdy nešermoval, ale s Tovarišstvom má aj ďalšiu pozoruhodnú skúsenosť. Ako sám hovorí - doslova sa s ním oženil. "Manželku mám od nich. Tam som si ju našiel, medzi šermiarmi. Keď som ju po prvý raz uvidel, mala sedemnásť a šila kostýmy," spomína. Intenzívny vzťah však začali so Silviou budovať až oveľa neskôr. Pozoruhodnú príhodu o manželke D. Kaprálika na nedávnej oslave štyridsiateho výročia Tovarišstva prezradil jeho kolega Peter Bzdúch. "Len čo sa povie pauza, musia ísť zbrane dolu a v šatni sa má oddychovať. No raz disciplína u Dušanovej manželky a jej partnerky povolila. Silvia robila jeden zo šermiarskych úkonov, volá sa to odšmyk. Bohužiaľ, za jej partnerkou stála sestra, ktorú kord zasiahol do kútika oka. Okamžite šla do nemocnice. Oko mala prelepené, ale našťastie to nebolo až také vážne. A keď sa vracali od lekára, Peter Koza konštatoval: ,To nič nie je, oko sa uhne.' A je to pravda," pritakáva P. Bzdúch, ktorý sa P. Kozom spoznal na VŠMU. Odvtedy sa vraj jeden na druhého môžu spoľahnúť. "Kedykoľvek Peťo niečo potrebuje, zavolá a bez akýchkoľvek rečí som mu k dispozícii."

Hmly Avalonu nakrúcali v Čechách: Hoci je TOSTABUR známy svojimi vynikajúcimi výkonmi, dostať sa do filmov nie je až taká hračka. U nás ich poznáme najmä z obľúbených slovenských rozprávok Soľ nad zlato, Popolvár najväčší na svete, Môj obor, z koprodukčného nemecko-slovenského seriálu Vojna volov, z televízneho filmu Most pri Kozej bráne a mnohých ďalších. Kozovi šermiari sa však presadili aj v zahraničných produkciách. "Do filmu Hmly Avalonu sme sa dostali aj vďaka tomu, že môj žiak robil pri filmovaní asistenta najznámejšiemu šermiarskemu majstrovi vo filmových záležitostiach, pánu Hobbsovi," vysvetľuje P. Koza. Filmovanie prebiehalo v Čechách. "Bolo to príjemné, ale niektoré scény boli riskantné, napríklad, keď pešiaci bežali pred jazdcami," opisuje P. Koza. Šermiari z Tovarišstva si prišli na svoje, lebo vo filme bolo dosť bojových scén. Na druhej strane sa väčšina z nich objavila na obraze len krátko - kým ich súper v boji nezabil.

Učil Američanov po rusky piť vodku: "Sagamore Stévenin je šermiarsky mimoriadne nadaný herec. Zvládol by svoju úlohu aj bez šermiarskeho dabléra," pochvaľuje si náš šermiarsky majster predstaviteľa hlavného hrdinu francúzskeho filmu Miláčik, ktorý v septembri nakrúcali na Slovensku. Vie, o čom hovorí, veď mal na starosti celú prípravu tridsaťročného hlavného aktéra filmu i choreografie do dvoch scén. Práca so zbraňami však prináša určité riziká. Napríklad v Miláčikovi hlavnému hrdinovi prskol do očí pušný prach. Našťastie, nič vážne sa nestalo.

Peter Koza si spomína aj na príjemnejšie chvíle pri nakrúcaní, keď jeho nápady pomohli vyššej hodnovernosti filmu. Napríklad pri práci na romantickej dráme Katarína Veľká v hlavnej úlohe s Catherine Zeta-Jonesovou, ktorá sa nakrúcala v Rakúsku. "Americkí a nemeckí filmári nevedeli, ako sa správne pije vodka či ako sa Rusi prežehnávajú. Tak som prišiel k režisérovi a opatrne mu navrhol, čo by sa dalo zmeniť, aby to bolo vierohodnejšie. Bál som sa, že ma budú nenávidieť, ako u nás, keď sa niekomu miešate do roboty. No práve naopak, boli veľmi potešení." Ako došlo k spolupráci Tovarišstva so zahraničnými filmármi? "Skontaktovali sa s nami cez internet, lebo máme vo svete dobrú povesť," hrdí sa šéf šermiarov, ktorí nemali problém splniť požadované podmienky. "Boje Rusov s Turkami či kozákov proti Turkom sme v pohode zvládli. Veľmi dobre sme využili to, čo sme mali na sklade. Dokonca sme filmárov riadne ohúrili naším nástupom. Tiahli sme na pľac s kozáckym spevom, napochodovali sme do tábora a začali sme napodobňovať kozácky spôsob života. Keď to režisér uvidel, začal na štáb kričať, prečo nie sú zapnuté kamery."

MONIKA MIKULCOVÁ

obsah | kultura - kultúra