Prestižní ceny Thálie odměnily jevištní výkony v loňském roce

Z jeviště Národního divadla v Praze byli v sobotu večer vyhlášeni noví držitelé cen Thálie za mimořádné výkony v roce 2003 a celoživotní mistrovství. Zvláštní cenou za celoživotní přínos českému divadlu byl odměněn i Václav Havel.

Herecká asociace je uděluje od roku 1993. Skleněnou číši z tvůrčí dílny architekta Bořka Šípka, stylizovanou v duchu benátské masky, převzala za nemocného chotě Dagmar Havlová a přečetla jeho vzkaz.

"Vaše volba mě dojímá," uvedl Havel a prozradil, že po divadelním světě se mu dlouho stýská. Od doby, kdy napsal svou poslední hru, uplynulo 15 let, od doby, kdy v divadle pracoval, pětatřicet. "Neztrácím víru, že dříve či později naleznu potřebný čas, soustředění a odvahu a ještě něco zneklidňujícího pro divadlo napíšu," vzkázal Havel. Byl by totiž nerad, aby jeho podivná a nikterak lehká funkce bývalého prezidenta byla natrvalo provázena i funkcí bývalého dramatika.

Thálie putovaly na Vinohrady

Tháliemi za celoživotní mistrovství byli shodou okolností oceněni umělci, kteří svou kariéru spojili s jedním jevištěm. Dlouholetý člen pražského Divadla na Vinohradech Otakar Brousek, barytonista Antonín Švorc, který české první scéně zasvětil půl století života, a plzeňský tanečník a pedagog Jiří Žalud. I v sedmašedesáti letech je ve formě a baletu se aktivně věnuje.

Mezi činoherci byli poctěni Barbora Hrzánová za roli Helenky ve hře Hrdý Budžes divadla v Příbrami a Petr Kostka za výkon v "zájezdovém představení", inscenaci Bearových Smíšených (po)citů v režii Luďka Munzara. Občas se hraje v Divadle U hasičů v Praze.

Thálii v operním oboru převzali na vlastním jevišti dojatá Yvona Škvárová za roli Marilyn v opeře Smrt Klinghoffera a Jan Vacík za ztvárnění titulní role ve Výletech páně Broučkových. Obě inscenace uvedlo pražské Národní divadlo. To dvakrát zabodovalo i v baletní kategorii - Thálii získala první sólistka baletu české první scény Tereza Podařilová, která ji převzala už za rok 1997. Nyní to bylo za roli Kateřiny ve Zkrocení zlé ženy. Za Petruchia ve stejné inscenaci byl oceněn nepřítomný Filip Veverka, který od loňského léta tančí v Oklahomě.

Thálie v oboru opereta, muzikál a jiný hudebnědramatický žánr vybojovala potřetí nominovaná členka plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla Stanislava Topinková-Fořtová za výkon v muzikálu Pokrevní bratři a také Jiří Korn. Ztvárnil hostinského Thénardiera v muzikálu Bídníci, který agentura GoJa uvádí na pražském Výstavišti. "Já jen tak neodejdu," řekl a dlouze děkoval všem svým spolupracovníkům i těm, kteří přispívají na kulturu.

Thálii určenou činoherci do 33 let převzala z rukou primátora Pavla Béma, který nad 11. ročníkem převzal záštitu, absolventka Janáčkovy konzervatoře a členka Divadelní společnosti Petra Bezruče v Ostravě Lucie Žáčková. Podle prezidia Herecké asociace se řadí k nejvýraznějším talentům nové herecké generace.

Pro ceny umělci chodili kolem kopie sochy Thálie, zdobící průčelí "zlaté kapličky". Podle autora scény Daniela Dvořáka šlo o symbol cesty krajinou umění. Večerem, který přenášela Česká televize, s přehledem provázel člen Národního divadla moravskoslezského z Ostravy Jan Fišar, který podle svých slov reprezentoval množství herců z regionů.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra