Šest z osmi oborových Thálií si odnesli umělci z ND v Brně

Celkem 13 cen Thálie za mimořádné jevištní výkony převzali v sobotu večer v pražském Národním divadle noví laureáti těchto prestižních ocenění, které Herecká asociace uděluje od roku 1993. Šest z osmi oborových cen za jevištní výkony získali umělci z brněnského Národního divadla.

Za celoživotní mistrovství převzaly Thálie herečka Věra Tichánková, věrná prakticky celou kariéru někdejšímu Divadlu S. K. Neumanna v Libni, sopranistka Ludmila Dvořáková, která od roku 1960 působila v berlínské Státní opeře, a ostravská baletka Vlasta Pavelcová.

Havlová dostala kytici k narozeninám

Zvláštní cenu kolegia pro udělování Thálií předala režiséru Jaromíru Pleskotovi předsedkyně správní rady Nadace Vize'97 Dagmar Havlová, která spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem poskytla oceněním záštitu. V zaplněném hledišti zlaté kapličky s ní usedl bývalý prezident Václav Havel. Zástupci Herecké asociace předali Havlové k jejím padesátinám kytici.

Ceny za činohru zůstaly v Praze

V činoherní kategorii byli poctěni členka činohry Národního divadla v Praze Taťjana Medvecká, která v Dejvickém divadle vystupuje v Nilinově monodramatu Poprvé vdaná, a Martin Stropnický, který se na podzim k divadlu vrátil z diplomatických služeb. Oceněn byl za titulní roli ve hře Howard Katz v Divadle na Vinohradech.

Žně divadelníků z Brna

Všechny Thálie v dalších třech oborech získali umělci z Národního divadla v Brně. V opeře Regina Renzová-Jürgensová, žijící ve Vídni, a Pavel Kamas za výkony v Korngoldově opeře Mrtvé město. Popáté nominovaná Hana Litterová a Alexander Katsapov za role v baletu Ivan Hrozný. A také Daniela Šinkorová za výkon v muzikálové adaptaci filmu Kristián a Jiří Horký za muzikál Muž z kraje La Mancha. Thálii pro mladého herce do 33 let dostal herec a režisér Ondřej Sokol, člen pražského Činoherního klubu, nedávno vyhlášený v anketě časopisu Svět a divadlo o Radokovy ceny Talentem roku.

Jubilejní ročník

Večerem, který přenášela Česká televize, provázeli moderátoři dosavadních devíti ročníků Táňa Fischerová, Jitka Molavcová, Pavel Trávníček, Pavel Pavlovský, Boris Rösner a Václav Postránecký. Jen Milan Lasica se pro pracovní povinnosti omluvil. Na jevišti se ocitl i výtvarník Adolf Born jako tvůrce plakátu ke všem ročníkům Thálií. V jubilejním desátém ročníku mají tato ocenění novou podobu.

Bez nároku na odměnu je navrhl architekt a designér Bořek Šípek a zdarma zhotovila sklárna Ajeto Lindava na Českolipsku. Jsou zhruba jednou tak vysoké a téměř o polovinu lehčí, než původní, a stylizované v duchu divadelní benátské masky. Tyto číše mají štíhlou a vysokou stopku na podstavci a jejich kalich je opatřen dvěma uchy. Mají modrou, zelenou a červenou barvu.

Přehled cen

ČINOHRA

Ženský výkon:
Taťjana Medvecká (role Antonie Nikolajevny ve hře Pavla Nilina Poprvé vdaná, Dejvické divadlo, Praha)
Mužský výkon:
Martin Stropnický (titulní role ve hře Patricka Marbera Howard Katz, Divadlo na Vinohradech, Praha)

OPERA

Ženský výkon:
Regina Renzová-Jürgensová (role Marie - Marietty v díle Ericha Wolfganga Korngolda Mrtvé město, Janáčkova opera, Brno)
Mužský výkon:
Pavel Kamas (role Franka v díle Ericha Wolfganga Korngolda Mrtvé město, Janáčkova opera, Brno)

OPERETA, MUZIKÁL a jiný hudebně dramatický žánr:

Ženský výkon:
Daniela Šinkorová (role Zuzany v muzikálu Kristián, Národní divadlo, Brno)
Mužský výkon:
Jiří Horký (role Dona Quijota v muzikálu Muž z kraje La Mancha, Národní divadlo, Brno)

BALET PANTOMIMA a jiný tanečně dramatický žánr:
Ženský výkon:

Hana Litterová (role carevny Anastázie v baletu Ivan Hrozný, Národní divadlo, Brno)
Mužský výkon:
Alexander Katsapov (titulní role v baletu Ivan Hrozný, Národní divadlo, Brno)

CENY ZA CELOŽIVOTNÍ DÍLO

Věra Tichánková (činohra), Ludmila Dvořáková (opera), Vlasta Pavelcová (balet)

Zvláštní cena Kolegia pro udělování cen Thálie:
Jaromír Pleskot

Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:
Ondřej Sokol
(Činoherní klub, Praha)

NOVINKY

obsah | kultura - kultúra