Němec i Lustig se chystají na festival do Terezína

Režisér Jan Němec a spisovatel Arnošt Lustig se zúčastní II. mezinárodního festivalu mladých filmových tvůrců a studentů Fort film 2002, který se uskuteční ve dnech 20. až 24. srpna v Terezíně. Lustig je prezidentem festivalu, Němcovi je věnována retrospektiva, během níž diváci uvidí čtyři jeho filmy.

Pořadatelé ze Středoevropské kolonie současného umění ve spolupráci s Památníkem Terezín chystají soutěžní část, v níž se v oblasti hrané celovečerní tvorby představí mladí filmoví tvůrci a studenti s debuty nebo s druhými filmy, jejich distribuční premiéra nebo datum výroby spadá do let 2001 a 2002.

Diváci tak mj. uvidí Paralelní světy, Únos domů, Zatracení, Podzimní slavnost. V kategorii krátkých hraných, dokumentárních a animovaných filmů budou soutěžit převážně studentské a nezávislé snímky z celého světa. Vítězové čtyř kategorií si odnesou cenu Terezínská cihla. Hlavní nesoutěžní sekce se jmenuje Ideologií k fanatismu a nenávisti. Nabídne filmy Intolerance (1916), Údolí včel (1968), Lawrence z Arábie (1962), Obyčejný fašismus (1965) a Chaos (1969). Poslední snímek je středometrážní dokument režiséra Evalda Schorma, kterým pořadatelé připomenou výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Po projekci Údolí včel proběhne beseda se scenáristou a spisovatelem Vladimírem Körnerem, hercem a režisérem Janem Kačerem a architektem Jindřichem Goetzem.

Hlavním hostem festivalu bude ruská herečka Irina Skobcevová-Bondarčuková, která v sekci Debuty slavných uvede filmy Serjožka (1960) a Osud člověka (1959). Retrospektiva Jana Němce nabídne jeho absolventský film Sousto (1963), Démanty noci (1964), O slavnosti a hostech (1965) a Mučedníci lásky (1967). Besedy se spolu s ním zúčastní iArnošt Lustig a kameraman Miroslav Ondříček.

FRANTIŠEK CINGER, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra