Na památníky šlo čtvrt miliardy

Na obnovu šesti památníků věnovaných obětem zločinů v našich dějinách vynaložilo Česko za tři a půl roku téměř 230 miliónů korun.

Polovina z památníků je dokončena. Uvádí to v informaci pro vládu ministr kultury Vítězslav Jandák. Při rekonstrukci Památníku Terezín téměř za 54 miliónů korun byla vybudována nová expozice v Muzeu ghetta a v nově zakoupeném objektu se rozšířilo Středisko setkávání a vzdělávání o holocaustu. Přestože před třemi lety zasáhla všechny objekty a areál Terezína ničivá povodeň, díky finanční podpoře státu i domácích a zahraničních sponzorů se podařilo katastrofální stav během dvou let odstranit.

Kromě toho se ČR podílela i na své nové stálé expozici ve Státním muzeu Auschwitz-Birkenau v polské Osvětimi. Za 80 miliónů se podařilo dobudovat Památník Vojna, připomínající utrpení občanů na nucených pracích v uranových dolech Příbramska. Rekonstrukce Památníku Dr. Edvarda Beneše v Sezimově Ústí přišla zhruba na 11 miliónů korun.

Podle ministra má být letos v Lidicích stavebně dokončena budova pro novou muzejní expozici A nevinní byli vinni, která představí dějiny této středočeské obce, jejíž osud změnili nacisté za jediný den. Expozice bude otevřena veřejnosti v příštím roce. Zatím se na lidický památník vydalo téměř 80 miliónů korun.

Památník 2. světové války v Hrabyni bude zahrnovat kromě muzea generála Heliodora Píky expozici vlastního Památníku a symbolický hřbitov padlých vojáků při Ostravské operaci. Ta byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Jeho stavba má být dokončena v roce 2007, rekonstrukce zatím stála 5,5 miliónu.

O dva roky později má být hotová expozice věnovaná dějinám 20. století v pražském Národním památníku na Vítkově Česko se také podílí na péči o Památník J. A. Komenského v nizozemském Naardenu.

(gö)

obsah | kultura - kultúra