První festival evropských filmů o umění hostí Telč

Téměř bez peněz a bez tradice se ve středu rozjede první ročník mezinárodního festivalu evropských filmů o umění. Podle pořadatelů první festival v Evropě zaměřený na umění jako celek tvoří 181 snímků z 24 zemí. Promítat se budou v Telči.

Odborná porota mezi přihlášenými filmy vybrala několik desítek titulů, které bude moci zhlédnout i veřejnost. Promítat se budou ve třech sálech v centru města od středy do pátku, řekl dnes Josef Schütz z produkční agentury Avant Promotion.

Festival doplní výstavy a kulturní akce. Největší zájem o představení svých děla na festivalu projevili kromě českých tvůrců filmaři z Nizozemska, Rakouska a Slovenska. "Tyto země poslaly největší kolekce. Ostatní jsou zastoupeny jedním až třemi tituly," uvedl Schütz.

Filmy jsou zaměřené na výtvarné umění, galerie, design, architekturu, hudbu, divadlo či lidové umění. Projekce se budou konat od 10:00 do 17:00 v konviktu, univerzitní aule nebo sále základní umělecké školy. Snímky nebudou mít české titulky. "Většina filmů má takový charakter, že komentář je velmi pomocný; je to většinou postaveno na hudbě, na vjemu," vysvětlil Schütz. Tvůrci nejlepších snímků převezmou v pátek symbolická ocenění.

Festival by se měl stát telčskou tradicí. "První ročník děláme téměř bez finančních prostředků, protože si myslíme, že je potřeba festival rozjet," uvedl Schütz. Zavedená akce má podle něho větší šance získat podporu institucí a sponzorů. Současnou pětičlennou českou porotu by pak měli doplnit odborníci ze zahraničí.

V doprovodném programu se v galerii Hasičský dům bude konat výstava fotografií Slavonic a představí se kraj Vysočina. Ve čtvrtek se diváci v aule budou moci seznámit s dílem špičkového českého dokumentaristy Jana Špáty. Na náměstí a nádvoří zámku se budou konat koncerty.

Pořadatelem festivalu je město Telč ve spolupráci s krajem Vysočina a sdružením historických měst Česká inspirace. Sdružení zároveň oslaví deset let své existence. Podle místostarostky Telče Hany Müllerové se oslav zúčastní významné osobnosti z kultury i politiky.

LIDOVKY

obsah | kultura - kultúra