Tanec Praha zavítá i na Moravu

Největší a nejdelší. Takový bude podle pořadatelů letošní šestnáctý ročník festivalu Tanec Praha. Přehlídka moderního tance totiž obsáhne celý měsíc červen, vedle Prahy navštíví také Ostravu a Most a kromě divadel Archa a Ponec si troufne naplnit upravený prostor Sazka Areny.

Pestrý bude rovněž program, který nabídne jak čisté taneční umění, inscenace na hranici divadla až po moderní variace na afrotance v podání souboru z Burkina Fasa. Na festival také zavítají stálice Tance Praha a miláčkové publika, dánský soubor Granhoj Dans, který spojuje tanečníky, zpěváky a muzikanty.

"Přivezou stejné představení jako v minulém roce, protože chceme uspokojit zájem diváků, na které se loni nedostalo," uvedla ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. Druhým návratem, tentokrát po třinácti letech, bude sólové vystoupení finského tanečníka a choreografa Jormy Uotinena, který nadchl diváky během třetího ročníku přehlídky.

"Chtěli bychom tak otevřít téma zralých tanečníků, kteří se po letech vracejí na jeviště, často se kloní k herectví, a přitom mají stále fantastickou techniku. Uotinen vytvořil své sólové představení po čtyřicítce," řekla Kreuzmannová. Poprvé se na festivalu objeví soubory z Řecka a Kypru.

Největším lákadlem bude na závěr festivalu, 29. a 30. června, světoznámý soubor z Izraele Batsheva Ensemble pod vedením Ohada Naharina. "Naharin je nejoriginálnějším současným choreografem, který plně využívá až neuvěřitelných možností lidského těla," popsala skupinu ředitelka. S Batshevou Ensemble vyzkouší Tanec Praha poprvé prostor Sazka Areny, který zmenší na kapacitu dva tisíce míst. "Nebojíme se, že bychom lístky neprodali, to právě naopak. Větší počet sedadel soubor nepovolil, protože tanec vyžaduje kontakt s publikem," dodala Yvona Kreuzmannová.

Na Batsheva Ensemble bude také nejdražší, bezmála tisícikorunové vstupné. "V rámci abonmá na celý festival však bude možné i tyto vstupenky dostat laciněji," řekla Kreuzmannová. Zatímco lístky na ostatní představení jsou již v prodeji od poloviny dubna, předprodej na Izraelce začne až čtrnáct dní před představením.

Na festivalu vystoupí několik skupin z Česka a dále také například ze Švýcarska či Francie.

(kol)

obsah | kultura - kultúra