Tanec Praha: spojnice české a evropské scény

Na 14 úspěšných ročníků naváže letošní Mezinárodní festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Praha ve dnech 9. - 27. června. Podle vyjádření ředitelky festivalu Yvony Kreuzmannové bude dramaturgickou osou letošního ročníku hledání spojnic mezi českým a evropským tancem.

"Uvedeme více českých tanečníků či umělců působících v Čechách než dříve," uvedla Kreuzmannová, která zároveň nezakrývala finanční problémy festivalu. "Měsíc před zahájením festivalu nemáme pohromadě finance a spoléháme na revokaci rozhodnutí Ministerstva kultury, jež nám zatím garantovalo pouze 56 % loňské dotace," vysvětlila.

Bez tradičního prostoru Divadla Archa se festival letos bude konat v divadle Ponec, ve Stavovském divadle a poprvé i ve Slovanském domě a ve Francouzském institutu. Vystoupí soubory a jednotlivci ze Švýcarska (balet divadla Ženeva), Dánska (Granhoj), Mexika (Il Circo Contemporaneo), Rakouska, Velké Británie, Nizozemska, Francie a Itálie. Z domácích se představí Pražský komorní balet.

Novinkou bude větší zastoupení videosnímků zapůjčených z Centre Pompidou v Paříži. Videa s taneční tematikou budou ke zhlédnutí ve Francouzském institutu i ve Slovanském domě. Předprodej na festival, jehož je Právo mediálním partnerem, probíhá od 19. května. Některá představení uvidí i Brno a Most.

VLADIMÍR ŘÍHA

obsah | kultura - kultúra