V Praze se tančí v rytmu "new dance"

Milovníci alternativního umění si v těchto dnech v Praze mohou přijít na své. Od 4. října se česká metropole stala hostitelem mezinárodního tanečního festivalu Konfrontace 2001. Celou šňůru vystoupení, která potrvá až do 13. října, odstartovaly choreografie několika slovenských a polských umělců. V Duncan centru v Braníku diváky nejvíc zaujala svébytná skupina Rubia Mia Company a talentovaný autor Jozef Fruček.

Vzhledem k osobitosti a originalitě, jež přináší každý ze zůčastněných umělců z nejrůznějších koutů světa, slibuje celý festival obrovskou rozmanitost a variabilitu. Přesto zde lze objevit společné pojítko. "To, na co se tento festival orientuje, je takzvaný new dance, inovativní tanec s důrazem na autorskou tvorbu uměleckých osobností," prozradila kurátorka přehlídky Taťjana Langášková. Vše se bude odehrávat současně na třech místech: ve zmiňovaném Duncan Centru, v divadle Archa a v nové galerii nad klubem Roxy. Českou scénu zde zastoupí Jan Kodet, který má připraveny čtyři krátké choreografie.

Cena vstupenek se pohybuje mezi 120 až 150 korunami. K doplnění programu bude k dispozici několik doprovodných "atrakcí". Například v kinosále Britské rady se budou promítat taneční filmy a v Duncan Centru a Rezidenčním prostoru v Preslově ulici se otevřou dvě takzvané "taneční dílny", kde se budou studentům a začínajícím tanečníkům věnovat choreografické hvězdy David Zambrano a Gilles Jobin.

Můžeme se tedy těšit na poutavou konfrontaci jednotlivých proudů a stylů v dnešním alternativním "novém tanci".

Martin Písecký

obsah | kultura-kultúra