Tábor hostil festival evropské úrovně

Tábor V přehlídce Go Planet Roxy, která odezněla v pátek a v sobotu u Tábora, má Česko festival evropského střihu. Nejde jen o hudební program, který obstaraly desítky domácích kapel, dýdžejů, hlavní magnet Marilyn Manson či britská sestava Morcheeba. Pořadatelé mysleli i na široký servis pro hudební fanoušky, kterých se podle předběžného odhadu sjelo v pátek patnáct a den poté asi dvacet tisíc.

Od obzoru k obzoru

Kdo přicestoval vlakem nebo autobusem do Tábora, dostal se k areálu kyvadlovou dopravou, na automobilisty čekalo bobtnající parkoviště. Oplocený festivalový areál zabral takřka celou travnatou plochu letiště Aeroklubu Tábor. Při pohledu od hlavního nebo druhého pódia se nejvzdálenější stánky s občerstvením rýsovaly takřka na obzoru. Dýdžejské scény, filmový, divadelní stan, bungee-jumping nebo areál adrenalinových sportů, to vše pořadatelé umístili po obvodu velké festivalové arény. Na rozdíl od řady zavedených podniků zde bylo jídlo vcelku dostupné a nepředražené. Navíc rozsáhlá plocha poskytovala dostatek prostoru lidem, kteří si chtěli odpočinout od hudby a mohli si uprostřed areálu pouštět třeba draka.

Na obou hlavních scénách se střídaly kapely různého stylového zaměření. Zatímco domácí Skyline nebo britské skupiny Transglobal Underground, Chumbawamba, Asian Dub Foundation povzbuzovaly lidi k tanci, pražský projekt Khoiba vybízel ke krasosmutnění. Sestava Ecstasy Of St. Theresa měnila písně ve zvukové obrazy a skupina Southpaw šířila vstřícné melodie se sloučeninami různých rytmů. Stejně jako zkušení tahouni Čechomor, Buty nebo Support Lesbiens, dostala prostor česká rocková skupina Sunshine, která je známější ve světě než doma. Avšak jejich dynamické vystoupení zpočátku doplácelo na fanoušky ďábelského Marilyn Mansona, kteří stáli zachmuřeně v předních řadách, kapelu ignorovali a čekali na svůj idol. "Můžete hýbat aspoň prsty u nohou?" reagovala skupina, která mansonovce postupně vtahovala do své razantní i barvité hudby.

Rozlité mléko

Kazem na kráse uvolněného a příjemného festivalu se staly technické kiksy, kvůli nimž kapela Moloko nedokončila své vystoupení. Na projekt Marka Brydona a zpěvačky Roisin Murphyové se těšili ctitelé jemného elektronického popu. Když zvukařská či jiná technika vyřadila Moloko dvakrát po sobě, Roisin zazpívala a capella a odešla. V zákulisí se rozplakala. Pořadatelé, kteří dělali, co mohli, měli po náladě.

Na Marilyn Mansona a jeho divokou kapelu publikum čekalo skoro hodinu a bylo nabroušené. A agresivní atmosféra se k Mansonovu elektro-rockovému kabaretu hodila. I když Manson coby hlavní hvězda festivalu přitáhl nejvíce fanoušků, na sousední scéně vystupující J.A.R. jich mnoho neztratili. "Mysleli jsme, že budeme hrát pro dvacet lidí. Teď víme, že Marilyn Manson není žádná konkurence," žertoval rapper Michal Viktořík. Skupina se zpěvákem Danem Bártou, dalším rapperem a textařem Otou Klempířem držela dav v horkých tanečních teplotách. V chladné sobotní noci to každý uvítal. Program na dýdžejských scénách pokračoval do nedělního rána, zatímco Tábor zvolna opouštěly proudy vozidel a lidí.

Festival Go Planet Roxy, který se obešel bez vážnějších zranění či karambolů, zapustil v Táboře silný kořen. Na festivalové mapě Evropy přibylo další významné místo. Ale léto teprve začíná. Již příští pátek se fandové mohou vypravit do Vizovic na Masters Of Rock, kde vystoupí finská kapela HIM, na mezižánrovou přehlídku Okolo Třeboně nebo na tradiční Open Air Field ke středočeským Proboštským jezerům.

(r)

obsah | kultura - kultúra