Slovenskou romanci točily sestry v Paříži

Film mají obě v krvi. Otcem Zuzany, herecké partnerky Ivana Trojana v Příbězích obyčejného šílenství, a její starší sestry, režírující autorky Kataríny, je známý slovenský scenárista Ondrej Šulaj.

Do práce jim však nemluví - ani do filmu O dve slabiky pozadu, který spolu sestry Šulajovy točily také v Paříži a dnes uvedou do českých kin.

"Pařížské natáčení jsme si nechali až na konec, včetně cesty jsme to museli zvládnout v devíti lidech včetně herců za pět dní, takže to trochu připomínalo studentské časy. Jen povolení jsme museli získat předem, jinak nám pomáhali kamarádi, kteří v Paříži žijí, a každý z nás musel zvládnout dvě tři profese najednou," vypráví režisérka.

Sestře svěřila hlavní roli roztěkané moderní dívky, která by chtěla stihnout příliš věcí najednou - uměleckou školu, výdělek v dabingu, starosti s rozvedenými rodiči, stavbu bytu u své babičky a hlavně lásku. Volí mezi Čechem, Slovákem a Francouzem, ale všechno naráz mít nemůže...

"Pomohlo mi, že spoustu motivů čerpá film z našich skutečných zážitků - včetně maďarské babičky, která tak kouzelně komolí slovenštinu. Taky jsme si o něm spolu hodně povídaly a zkoušely, což jinak nebývá zvykem, takže když došlo na natáčení, měla jsem už jasno," vzpomíná herečka.

Režírující sestra prý může být výhodou: "Stačil jediný její pohled, abych věděla, že to dělám špatně. Navíc jsem neměla čas na vlastní pochyby, protože jsem s ní prožívala i produkční starosti od lamp až po rozpočet," líčí Zuzana Šulajová.

O dve slabiky pozadu jde do českých kin v původním znění, ale tvůrci se nebojí, že by mladí, o nichž vypráví, slovensky nerozuměli. Film se totiž s úspěchem promítal už ve Zlíně na festivalu děl pro děti a mládež - a nyní zase zahajuje projekt společnosti Kinofa, která chce dostávat do běžných kinosálů ty nejlepší festivalové snímky ze Zlína. Ostatně film má ještě jiné styčné body s Českem: hraje v něm Mikuláš Křen, zní hudba Jana P. Muchowa a vystupuje tu slovenský režisér točící i v Česku Martin Hollý. Hraje prý sám sebe.

"Opravdu na sklonku své dráhy režíroval dabing, opravdu jsme si spolu u dabování Hvězdných válek povídali o filmech, které bychom si přáli natočit. Viděl ještě denní práce, ale premiéry O dveslabiky pozadu už se nedožil," lituje Katarína Šulajová.

MF DNES

obsah | kultura - kultúra