Nový aukční rekord, Štyrský za 9,5 miliónu korun

V neděli odpoledne padl na domácím aukčním trhu s výtvarnými díly nový absolutní rekord. V pražském Hotelu Hilton se vydražil obraz Cirkus Simonette českého surrealisty Jindřicha Štyrského (1899 - 1942) za neuvěřitelných 8 miliónů 600 tisíc korun. Pořádající aukční firma Galerie Art Praha určila v tomto případě komerční přirážku ve výši 10 procent, takže celková suma, kterou bude muset kupec zaplatit, je 9 miliónů 460 tisíc korun.

Už jen kousek stačil k tomu, aby se splnil sen všech majitelů pražských aukčních síní a český výtvarník by doma překonal pomyslnou hranici deseti miliónů, která se ještě před pár lety zdála nepokořitelná. Komentoval aukci majitel Galerie Art Praha Vladimír Neubert: "Až do částky 5 miliónů korun bylo ve hře osm vážných zájemců. Něco podobného se nám zdálo téměř neskutečné, v sále to úplně vřelo s každým dalším příhozem." Malbu po urputném boji nervů, v němž se zvedala suma po statisících nakonec získal neznámý česko-německý sběratel dražící po telefonu.

Letošní jarní sezóna hodně zamíchala pořadím na českém cenovém Olympu. Od roku 2000 kralovaly prvnímu místu po šest let Zlaté rybičky Emila Filly, které firma Antikva Nova Kodl vydražila za 7,3 miliónu Kč. Tuto sumu zdolal letos v dubnu obraz Před zrcadlem klasika ruské malby Ivana Ivanoviče Šiškina, který Galerie Pictura v Praze vydražila za 7,5 miliónu korun, což i s aukčními poplatky byla částka 8 miliónů 850 tisíc Kč. A po dvaceti dnech Štyrsky trumfnul ruského peredvižnika o celý milión!

rd zdolal všechny optimistické předpovědi

Cirkus Simonette z roku 1923 patří k vynikajícím časným dílům Jindřicha Štyrského, který ho namaloval ve čtyřiadvaceti letech. Obraz nevelkých rozměrů (74 krát 44 centimetry) byl restitucí z Krajské galerie Olomouc a pochází ze slavné Borovičkovy sbírky.

Vysoká cena se dala předpokládat, i když nový rekord zdolal všechny optimistické předpovědi. Dosud nejdražší obraz Štyrského s názvem Černý pierot se před dvěma roky v Praze vydražil za 4,8 miliónu Kč.

Miroslav Korecký, majitel pražského Obchodu s uměním, který už léta prodává nejkvalitnější české surrealisty, Právu telefonicky řekl: "Cena mě vůbec nepřekvapila. Jde o mimořádné dílo, přímo galerijní ikonu českého moderního malířství. Já jsem ještě v pátek říkal, že by právě tato malba Štyrského mohla dosáhnout enormní částky kolem sedmi miliónů korun. Nikdo mi nevěřil a pár kolegů mě považovalo téměř za šílence. A vidíte, ještě byl ten můj odhad nízký. Surrealistům, myslím, patří blízká budoucnost. Tam nás budou čekat i další překvapení, jako je toto."

Martin Kodl, prodejce Fillových Zlatých rybiček, po nedělní aukci uvedl: "Pro celý český trh je to velmi příznivá zpráva a i když se umění neměří penězi, je to ocenění velké prestiže, jakou Jindřich Štyrský, jako mimořádný tvůrce v českém malířství, má."

PETER KOVÁČ, PRÁVO

obsah | kultura - kultúra