Struhár v Prahe predstaví Slovensko ako záhradu snov

V polovici januára sa priestory Café Galerie Černá Labuť, už tak snivo podmanivé, zmenia na jednu veľkú slovenskú rozprávku - 13. 1. tam totiž otvoria výstavu fotografií Ladislava Struhára "Slovensko - Záhrada snov". Nejde o jednu z mnohých kolekcií ľúbivých fotografií s obvyklými zábermi dobre známych miest. Naopak, ide o unikát. Ladislav Struhár je totiž iba jeden. Tie fotografie sú dokumentárne, naozaj zachytávajú Slovensko, avšak nachádzajú vždy viac, než len vrchy, stromy, zem.... Nachádzajú súvzťažnosti medzi tým všetkým. Ladislav Struhár fotografuje vlastné sny o Slovensku.

Dokumentárna fotografia Slovenska má dlhú tradíciu. Tá pôvodná, výraznou zakladateľskou osobnosťou ktorej bol aj český fotograf Karel Plicka, sa vyznačovala precíznym faktografickým opisom, avšak časom skĺzavala k nekonečnému opakovaniu rovnakých pohľadnicových záberov sentimentálno-sladkastého ladenia. Pozdvihnúť osvedčené témy na vyššiu úroveň dokázal napríklad fotograf svetového mena Karol Kállay v knihách "Mne Slovensko krása je" a "Pieseň o Slovensku". Objavujú sa aj rôzne, často zaujímavé vybočenia rôznymi smermi. Za zmienku určite stojí "Neznáme Slovensko" - kolektívne dielo fotografov, združených okolo agentúry Bilderberg a vedených Andrejom Reiserom. Vznikla výstava a kniha plná kurióznych, neuveriteľných záberov. Ladislav Struhár nevykročil smerom hľadania zvláštností, hľadá skôr skrytú podstatu a poéziu v nej. To naznačujú už názvy jeho kníh o Slovensku: "Slovensko - Verš v básni Európa", dvojkniha "Slovensko - Zem po nohami", "Slovensko - Záhrada snov".

"Keď patríte medzi ctiteľov umeleckej fotografie, mala by vám pri mene Ladislav Struhár zablikať kontrolka. Ak sa vám vybavia obrázky voľnej prírody s jej typickými výrazmi tváre, záhybmi šiat jednotlivých ročných období, s podobným pocitom aký máte, keď chvíľu uprene hľadíte na obrazy majstrov impresionizmu, ste na dobrej adrese," napísal Marek Mudrík. Áno, Ladislav Struhár čaruje so svetlom, nefotografuje len v "propagačnom" slnečnom počasí, ale objavuje inú tvár krajiny, viditeľnejšiu v polotme či hmle, alebo zvýraznenú zložitým farebným filtrovaním, zvyšovaním strmosti škály...

Ladislav Struhár sa narodil v roku 1954 v Bratislave, o dvadsať rokov neskôr ukončil štúdium užitej fotografie na Strednej škole umeleckého priemyslu a odsťahoval sa z Bratislavy. Ďalších šesť rokov žil v Ružomberku, ale skôr v prírode v jeho okolí. V súčasnosti žije a tvorí v Hlohovci. Venuje sa aj reklamnej fotografii, predovšetkým však získal medzinárodné renomé ako fotograf krajiny a architektúry. Samostatne vystavoval mnohokrát na Slovensku, ale aj v Rakúsku, USA (vrátane výstavy na Havaji), v Belgicku, Maďarsku i Českej republike. Stále expozície autorových umeleckých fotografií slovenskej krajiny sú inštalované v kultúrnych centrách SR v Budapešti, Sofii, Varšave a v Taškente. Je autorom vyše dvoch desiatok autorských nástenných kalendárov pre ministerstvá SR a najprestížnejšie firmy pôsobiace na Slovensku. Vydal vyše desiatky obrazových publikácií. Už zmienená kniha "Slovensko - Verš v básni Európa" získala aj ocenenia najkrajšia kniha Slovenska a Slovak Gold. V prípade ďalších publikácií, vydaných doma i v zahraničí, je spoluautorom. V marci 2003 by mala uzrieť svetlo sveta jeho autorská reprezentačná fotografická publikácia "Praha". "Prácu na knihe som už ukončil a môžem si povedať, že starú Prahu poznám z kúta do kúta. A považujem ju za jedno z najkrajších miest na svete. A vôbec, vďaka mojim zákazkám som navštívil všetky kontinenty sveta a musím konštatovať, že ten náš kúsoček sveta je čarovná záhradka. Myslím, že čím viac človek precestuje, tým viac si uvedomuje svoju rodnú krajinu," vyznáva sa Ladislav Struhár, ktorý na jeseň tohto roku začal pripravovať novú knihu "Bratislava". Jeho aktivity však siahajú i ďalej. Veľvyslanectvo Spojených arabských emirátov ho napríklad vyzvalo, aby pripravil v Abu Dhabí autorskú výstavu a fotografoval propagačné snímky tejto krajiny.

Odcitujme ešte raz Mareka Mudríka: "Pri prehliadke jeho fotografií máte pocit, že keby si príroda otvorila obchod s dobrým umením, vyzeral a vplýval by na vás práve takto." Stojí zato prezrieť si tento čarovný obchod hoci na výstave v Café Galerii Černá Labuť - návštevníkov čakajú pôsobivé veľkoplošné fotografie, ktoré vznikli predovšetkým v období ostatných 5-7 rokov.

VLADIMÍR SKALSKÝ, NAĎA VOKUŠOVÁ

obsah | kultura - kultúra