Slovenský rozhlas oprašuje minulosť SNP

Vydavateľstvo Petit Press v spolupráci so Slovenským rozhlasom zajtra odštartuje pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania rozhlasovú verziu Mozaiky storočia. Projekt vznikol iniciatívou denníka SME, pričom jeho cieľom je sprístupniť verejnosti naše dejiny očami ľudí, ktorí ich prežili.

Rozhlasová podoba mozaiky vznikla v Experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Spolupracovali na nej poslucháči Katedry žurnalistiky pod vedením rozhlasovej autorky Táne Kusej.

"Myslím, že každý človek zažije vo svojom živote aspoň jednu vec, ktorá sa dá spracovať do zaujímavého príbehu. Môže to byť hviezdny okamih toho človeka. Keď môžem zachytávať tieto príbehy a keď môžem pracovať so skúsenou rozhlasovou autorkou a naučiť sa nové veci, neviem si predstaviť nič lepšie ako projekt Mozaika storočia," prezradil svoju motiváciu tohtoročný absolvent žurnalistiky Michal Herceg.

Projekt nadviazal na celosvetový trend oral history, čo je v podstate uchovanie pamäti ľudstva ústnou tradíciou. "Rozhlas ako médium slova je naň najvhodnejší. Oslovila som mladých adeptov žurnalistiky a dokumentaristiky, ktorí môžu posolstvo niesť generačne ďalej práve v čase, keď história nie je medzi mladými´ľuďmi in," predstavila Kusá rozhlasový debut žurnalistov.

Prvá časť cyklu o SNP, priebehu fronty a bojov Nemcov so Sovietmi na našom území sa odvysiela v utorok po 20. hod. na Rádiu Slovensko.

(ip), SME

obsah | kultura - kultúra