Slovenský úspech na festivale českých filmov

Slávnostným vyhlásením výsledkov sa skončil 18. ročník Festivalu českých filmov Finále Plzeň. Pre Slovensko viac než úspešne. Z dvadsiatich štyroch súťažných celovečerných filmov si hlavnú cenu Zlatého ledňáčka odniesol Slnečný štát (ČR-SR) režiséra Martina Šulíka, ktorý bude uvedený i v súťaži na tohtoročnom MFF KarlovyVary.

Porota FICC udelila zvláštne uznanie filmu Príbehy obyčajného šialenstva (ČR-SR-NSR, réžia Petr Zelenka) a Emília Vášáryová si odniesla z Plzne Cenu čitateľov časopisu Cinema pre najlepšiu herečku za svoj výkon vo filme Horem pádem.

Tohtoročné Finále prinieslo počas siedmich dní 162 projekcií 156 filmov v sedemnástich sekciách. Napriek tomu, že ide o festival českých filmov, dosť veľký priestor dostalo i Slovensko. V sekcii Báječní muži s klikou si organizátori pripomenuli nedožitú sedemdesiatku Ivana Mistríka a šesťdesiatiny režiséra Miloslava Luthera, ktorého filmy nakrútené podľa scenárov Vladimíra Körnera sa stretli s úspechom u divákov.

V sekcii Súvislosti bol uvedený film Nič nekrváca večne (réžia M. Hradský), v sekcii Škola - základ života výber prác študentov Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Bratislava. O dve slabiky pozadu režisérky Kataríny Šulajovej boli naším zástupcom v sekcii Stredoeurópsky film.

Festival má význam najmä pre zahraničných hostí, medzi ktorými boli tento rok napríklad zástupcovia časopisov Variety, Hollywood Reporter, Screen International a medzinárodných filmových festivalov v Benátkach, Berlíne, Bratislave, Cannes, Cottbuse, Londýne, Moskve, San Sebastiane či Varšave.

Úspech mal však i u divákov. Napriek slabšej návštevnosti na predstaveniach bez delegácií hercov tvorcov organizátori predali úctyhodných 26 781 vstupeniek.

(mu)

obsah | kultura - kultúra