Dni slovenskej kultúry v Hessensku

Počas nadchádzajúcich piatich dní sa v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v termíne od 25. do 30. septembra 2005 uskutoční Prehliadka slovenských filmov, ktorá je súčasťou podujatia Dni slovenskej kultúry. Hlavnými organizátormi akcie sú Honorárny konzulát SR pre Hessensko, Ministerstvo kultúry SR, Slovenský filmový ústav a Deutsches Filmmuseum Frankfurt nad Mohanom. Prehliadka slovenských filmov je spojená s osobnou účasťou tvorcov.

V programe prehliadky figuruje sedem filmov, sú medzi nimi tituly Všetko čo mám rád (1992) a Krajinka (2001) Martina Šulíka, Ja milujem, ty miluješ (1980) a Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka, celovečerný dokument Petra Kerekesa 66 sezón (2003) a snímka Tábor padlých žien (1997) Laca Halamu, ktorej ako súčasť projekcie je pripravené autorské čítanie z rovnomenného románu a scenára filmu v podaní jeho autora Antona Baláža. Prehliadku dopĺňa aj český film Juraja Jakubiska Post Coitum (2004), ktorý sa nemeckí organizátori rozhodli zaradiť do prehliadky ako najnovšie dielo významného slovenského režiséra, ktorý však v súčasnosti žije a tvorí v Českej republike. Prehliadky sa osobne zúčastnia režiséri Martin Šulík a Laco Halama spolu so spisovateľom a scenáristom Antonom Balážom.

Podujatie Dni slovenskej kultúry sa nesústreďuje len na prezentáciu slovenskej kinematografie, ale aj iných oblastí kultúry a spoločenského života našej krajiny. Jeho súčasťou je napríklad výstava o živote a diele rodáka zo Slovenska Andyho Warhola, ďalej výstava na tému Hrob Chatama Sofera - pamätné miesto rabína z Frankfurtu nad Mohanom, pripravená v spolupráci so Židovským múzeom v Bratislave, literárne večery zamerané na čítania z diel slovenských autorov, ale aj koncert jazzového speváka Petra Lipu. Nemenej podstatný je aj deň venovaný ekonomike Slovenska, počas ktorého sa uskutoční konferencia pod názvom "Tatranský tiger naďalej rastie", organizovaná v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom hospodárstva, dopravy a rozvoja spolkovej krajiny Hessensko a Obchodnou a priemyselnou komorou vo Frankfurte nad Mohanom, so zámerom založenia Hessensko-slovenského ekonomického fóra.

USSU

obsah | kultura - kultúra