Začal sa Mesiac slovenskej kultúry vo Fínsku

Výstavu súčasného slovenského výtvarného umenia pod názvom 22 minút 50,28 sekundy slávnostne otvorili v Helsinkách za účasti známeho slovenského bábkoherca Antona Anderleho.

Expozícia je súčasťou Mesiaca slovenskej kultúry vo Fínsku, ktorý pripravilo slovenské veľvyslanectvo v Helsinkách v spolupráci s Medzinárodným kultúrnym centrom CAISA.

Na projekte participuje široké generačné rozpätie slovenských výtvarníkov. Výstava obsahuje aj výber zo zbierky Tradičného bábkového divadla Antona Anderleho, moderné bábky a unikátne umelecké stvárnenia z papiera Karola Krčmára.

Význam podujatia podčiarkujú umelecko-dokumentárne fotografie z rómskeho prostredia od renomovaného slovenského fotografa Tibora Huszára.

Obyvatelia a návštevníci Helsínk si expozície môžu pozrieť do konca februára, od 1. marca sa presťahujú do stredofínskeho mesta Jyväskylä, ktoré je sídlom jediného lektorátu slovenského jazyka a kultúry v severských krajinách.

Kultúrna prezentácia Slovenska vo Fínsku bude pokračovať 13. februára vystúpením komorného orchestra Musa Ludens. Pätnásteho februára, v deň výročia vzniku vyšehradského zoskupenia, potom koncertom klasickej hudby mladých umelcov krajín visegrádskej štvorky a pantomimickým vystúpením divadla Fortissimo Vladimíra Kulíška s hudobným sprievodom Radka Michalka.

TASR

obsah | kultura - kultúra