Film mierne ožíva, televízna tvorba živorí naďalej

Slovenská filmová tvorba pomaličky ožíva, ale televízna tvorba je stále slabšia. V roku 2004 vznikli na Slovensku dva filmy, vlani päť. V tomto roku podporilo ministerstvo kultúry 13 celovečerných filmov.

V Slovenskej televízii vznikol okrem filmu Ticho režisérky Zuzany Liovej po rokoch aj seriál, z ktorého sa odvysielalo 34 epizód. V jeseni bude v televízii premiéra filmu režiséra Dušana Trančíka Zima kúzelníkov. Koprodukčné zmluvy STV podpísala na Jakubiskov film Love Story Bathory a celovečerný film Nedodržaný sľub produkčnej spoločnosti Gent Film Márie Rehákovej. Na všetky tri prispieva televízia po desiatich miliónoch. Posun nastal v dokumentárnej tvorbe. STV pripravila 14 celovečerných a strednometrážnych a 17 krátkometrážnych dokumentov.

Invetície sa oplatia

Investície do kvalitných filmov, ktoré zaujmú aj zahraničie, sa vyplatia. Príkladom je film Petra Kerekesa 66 sezón, ktorý sa už predal takmer do všetkých európskych krajín. Do projektu vstúpila STV zapožičaním kamery a postprodukčného štúdia.

"Keď som s týmto filmom začínal, netušil som, že sa dá predať do zahraničia. Bol som teda za vstup STV do projektu vďačný," hovorí Kerekes. Odkedy sa jeho film začal predávať v zahraničí, zarobil STV ako menšinový koproducent na tomto filme už niekoľko stotisíc korún.

Na zahraničnú dráhu sa vydáva aj dokumentárny film Marka Škopa Iné svety o skúsenostiach rôznych komunít na východnom Slovensku, ktorý zaznamenal úspech divákov i poroty na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Film sa v septembri dostane do českej filmovej distribúcie, rokuje sa aj s Poľskom a ďalšími krajinami. Z predaja tohto filmu však STV nebude profitovať - podľa Škopa mu ponúkla také podmienky, že ich odmietol.

Čo robia súkromné televízie

Markíza vyrobila vlani hraný film Osobná chyba so Stanislavom Štepkom v hlavnej úlohe. Okrem toho pripravila 6 dokumentárnych filmov, jeden dokumentárny cyklus a 148 častí licencovaného seriálu. So spoločnosťou Bavaria už vstúpila do koprodukcie aj na film Legenda o pirátovi, ktorý bude mať premiéru v septembri.

Markíza aj televízia JOJ uvažujú o príprave pôvodného seriálu. Podľa hovorkyne Markízy Ivany Semjanovej chce televízia zúročiť know-how získané pri tvorbe seriálu Medzi nami.

Vláda chce fond

Nová vláda plánuje podporiť slovenskú kinematografiu zriadením audiovizuálneho fondu, ktorý by pri udeľovaní grantov nebol závislý od ročného rozpočtu ministerstva. "Analyzujeme skúsenosti z Poľska, kde sa podobný zákon prijal minulý rok, sledujeme i procesy v susednom Česku," povedala riaditeľka sekcie médií a audiovízie ministerstva kultúry Zuzana Mistríková.

Fond sa spomína aj v texte programového vyhlásenia vlády, ale podľa Mistríkovej najskôr treba doriešiť otázku financovania verejnoprávnych médií.

Na kľúčovú rolu verejnoprávnej televízie upozorňuje aj Vladimír Štric, riaditeľ MEDIA Desk Slovakia. "V iných krajinách prispieva televízia na tretinu rozpočtu pôvodnej tvorby," hovorí. Vznik audiovizuálneho fondu by podľa neho slovenskému filmu pomohol "na dlhé roky", ale je potreba dosiahnuť dohodu aj s komerčnou sférou, ktorá by doňho tiež mala prispievať.

Na slovenské filmy prišlo vlani menej ľudí

Kým v roku 2004 boli v kinách len štyri premiéry slovenských filmov, vlani malo premiéru sedem celovečerných filmov, z toho dva dokumentárne. Celkový pokles počtu divákov sa však dotkol aj domácich filmov. Kým štyri slovenské a koprodukčné filmy predvlani videlo takmer 49-tisíc divákov, o sedem vlaňajších malo záujem len 37-tisíc divákov.

Česko: menej filmov, ale o to vyšší export

V Česku malo vlani premiéru 18 hraných filmov a dva celovečerné dokumentárne filmy. Sedem filmov bolo vyrobených v medzinárodnej koprodukcii. Export českých filmov dramaticky stúpol - 904 predajov celovečerných hraných titulov.

Česká verejnoprávna televízia má v tomto roku 8 premiér koprodukčných filmov. Okrem toho majú tri nové seriály (Náves, Horákovi a Poslední sezóna), vyrába sa desať rozprávok a 20 nových dielov večerníčkov. ČT má zároveň dohodnutých sedem ďalších koprodukcií.

ZUZANA ULIČIANSKA

obsah | kultura - kultúra