SuperStar slávikov neohrozila

Televízia Markíza: Slávik 2005. Slovenský fanúšik je verný fanúšik. Ak sa do jeho mysle zapíšete, na dlhé roky vám bude posielať svoje hlasy, aj keď v kútiku duše dúfa, že vyhrá vysnené nablýskané auto. Aj anketa Slávik 2005 sa skončila bez väčších prekvapení. Sošky si zase odniesli známe mená slovenskej populárnej hudby.

Galavečer v neútulnej bratislavskej Inchebe predovšetkým dokázal jedno - že špička slovenskej popmusic sa nemusí až tak báť rýchlokvasených kolegov zo SuperStar, že by ich obrali o dlhé roky budované pozície. Veľký útok finalistov súťaže sa nekonal a každým dňom ich popularita slabne. Jediným oceneným z prvej várky SuperStar sa stala speváčka Katarína Koščová ako objav roka.

Prvým zlatým Slávikom si svoje postavenie zlepšila čoraz populárnejšia Zuzana Smatanová, ktorá nahradila nečinnú speváčku Mishu. Z akcie si odniesla až tri sošky. Stala sa speváčkou roka, má hit roka (Nech sa deje, čo sa má) a spolu s Desmodom získala aj Rádioslávika za hit Pár dní, ktorý nie a nie vyšumieť z hláv slovenských občanov. To, že sa na predných miestach ankety objavuje meno Mariky Gombitovej, už nikoho neprekvapí. Aj keď ju nevidno, na túto ikonu 80. rokov nevedia ľudia zabudnúť. Svedčí to o tom, že hybnou silou ankety zostáva popri vecných cenách sila zvyku, sentiment a nostalgia. Napriek prísunu mladej krvi. V popredí sa stále drží aj Jana Kirschnerová, hoci svoju poslednú slovenskú pesničku nahrala v roku 2003. Na Slávikoch predstavila anglickú pieseň, to znamená, že je už mysľou v Londýne, kde by mala začať nahrávať svoj sľubovaný európsky album.

Oproti minulému ročníku sa opäť spievalo a hralo naživo. Večer to iste osviežilo, aj keď pódiové výkony neboli s výnimkou Kirschnerovej bandu príliš presvedčivé (svoju zakríknuto hrajúcu kapelu hľadal na pódiu aj český zázrak menom Aneta Langerová), v prípade umelo tlačeného interpreta menom Lobo sa skôr hodí slovo katastrofálne. Snažil sa aj moderátor večera Andy Kraus, ktorý sa počas celého jeden a polhodinového programu pokúšal nájsť hranicu medzi vážnosťou a uragánovským humorom. Osvedčený konferencier Miroslav Žbirka stál tentoraz na druhej strane a tešil sa z obhajoby prvenstva v kategórii spevák roka pred Richardom Müllerom a Paľom Haberom. V kolónke skupina roka sa poradie Elán, No Name a Desmod zopakovalo z minulého ročníka. Pozícia Elánu je taká neotrasiteľná, že Ráž a spol. začínajú v počte získaných Slávikov dýchať na chrbát českému rekordmanovi Karlovi Gottovi. Modernejšie esemeskové hlasovanie (ktoré sa pridalo ku klasickému hlasovaniu poštou) zrejme vyradilo Kazíka a Jadranku, ale elánisti sa môžu stále spoľahnúť aj na mladé publikum. Otázku "prečo sa ľudia musia každý rok pozerať na tie isté tváre?" sa dramaturgovia snažili vyriešiť kategóriami metla roka (kto je to, preboha, Ramada?) alebo sklamanie roka (smutný víťaz Slameného slávika Emily bola paradoxne minuloročným objavom ankety). Najväčšie otázniky však vyvoláva kolónka Skokan roka, oživujú stratených duchov minulosti. Minulý rok pripadla cena odpočívajúcemu Robovi Grigorovi, tentoraz reinkarnovaným Taktikom. Koho si z vyslúžilých hviezd na budúce vyberieme? Bude to Gravis, YPS, Madam alebo Zenit?

Slávik 2005

Spevák

1. Miro Žbirka
2. Richard Müller
3. Pavol Habera

Speváčka

1.Zuzana Smatanová
2. Marika Gombitová
3. Jana Kirschner

Skupina

1. Elán
2. No Nam
3. Desmod

Objav

Katarína Koščová

Skokan

Taktici

Rádioslávik

Pár dní - Desmod a Zuzana Smatanová

Slamený slávik

Nech sa deje, čo sa má

Metla roka

Ramada

PETER BÁLIK

obsah | kultura - kultúra