Český Skřítek dobyl New York

Na právě skončeném Syracuse International Film and Video Festivalu, který probíhal od 6. do 9. dubna v New Yorku, získala hlavní cenu v kategorii Evropský film komedie Skřítek režiséra, scenáristy a producenta Tomáše Vorla, oznámil v úterý mluvčí České televize Martin Krafl.

Podle Krafla je Skřítek i rok po své distribuční premiéře žádaný na zahraničních festivalech. Do kin přilákal přes 110 000 diváků a vyšel i na DVD. Skřítek je filmová groteska, v níž jsou dialogy nahrazeny citoslovci, ruchy jsou stylizované, a co neřeknou zvuky, sdělí divoká, infantilní, ponurá i mysticky zádumčivá hudba skupiny MIG 21. V kaskádě gagů, skečů a tragikomických situací jedné rodiny, která se z vesnice přestěhuje do města za lepším životem, účinkují například Bolek Polívka, Eva Holubová, Jiří Macháček, Milan Šteindler, Ivana Chýlková a Tomáš Hanák.

Vorel v současné době pracuje na další verzi scénáře nazvaného Gympl, příběhu party studentů gymnázia, kteří se věnují malování graffiti. Na pozadí prý odkrývá problémy mladé generace, konflikt mezi konformitou a naprostou svobodou, odpovědností a životem okamžiku. Konflikt mezi školou, která je odcizená realitě, a studenty, kteří chtějí dělat skutečné věci. Vorel předpokládá, že natáčet bude koncem léta. Rozpočet snímku je 23 miliónů korun, premiéra se má uskutečnit v září 2007.

ČTK

obsah | kultura - kultúra